Izvor: Tanjug | Utorak, 07.05.2019.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

MTU Aero Engines stiže u Srbiju, verovatno u Staru Pazovu - Nemačka fabrika proradiće 2022. i zaposliće 450 radnika

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/.shutterstock.com)
Novu veliku fabriku softvera, delova i motora za avione u Srbiju otvoriće kompanija MTU iz Minhena.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te kompanije.

Vučić je naveo i da će ugovor o izgradnji modernih postrojenja potpisan u junu. Kako navodi, proizvodnja će se pokrenuti verovatno u Staroj Pazovi, gde će se graditi fabrika, prenosi B92.

Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

- Srbija je izgubila mesto među zemljama koje su imale avioklaster. Srbija se sada vraća na nebo evropske i svetske avioindustrije - rekao je Vučić.

MTU je jedan od 5 najboljih provajdera usluga održavanja komercijalnih avionskih motora i industrijskih gasnih turbina. Jedna trećina globalne flote putničkih aviona oslanja se na komponente koje isporučuje ova kompanija. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora kojima upravljaju nemačke oružane snage. MTU upravlja filijalama širom sveta. Sedište kompanije je u Minhenu.

Kompanija je prisutna u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionima Erbas A320, a koristi ga, između ostalih, i Er Srbija.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godisnji prihodi dostižu 4,6 mlrd EUR, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.

Vučić je dolazak nemačkog investirora već najavljivao proteklih dana, ističući da će u utorak imati odličnu vest o novoj visokotehnološkoj investiciji u Srbiji.


MTU: Pogon u Srbiji počinje da radi tokom 2022.

Nemačka kompanija MTU Aero engines, koji će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, najavila je da će pogon za remont motora u našoj zemlji početi da radi tokom 2022. godine.

Novo postrojenje u okolini Beograda biće 100-procentni ogranak MTU, koji je vodeći proizvođač avio motora i globalni igrač u avioindustriji. Održavanje, popravka i remont motora komercijalnih vazduhoplova predstavlja važan deo poslovnog uspeha MTU.

Dodatno postrojenje ojačaće globalnu konkurentnost kompanije u tom obećavajućem tržišnom segmentu, saopštila je kompanija i dodala da je MTU sa postojećim postrojenjima u mogućnosti da obavi 9,1 miliona sati remonta godišnje.

Očekuje se da postrojenje u Srbiji doda oko 400.000 sati remonta godišnje.

Srbija će za tu investiciju obezbediti sve neophodne resurse, kao i izuzetno obučene i motivisane ljude.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.