Izvor: Blic | Utorak, 07.05.2019.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS ima odmarališta na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu - Čiji radnici još imaju posebno mesto za odmor?

Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije poseduje četiri odmarališta i 20 objekata na najelitnijim turističkim mestima širom Srbije. Prema informacijama Blic Biznisa, reč je o odmaralištima ukupne površine 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

NBS, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, na Zlatiboru poseduje sedam apartmana ukupne površine 776 kvadrata, u Sokobanji četiri objekta površine 724 kvadrata, u Budvi šest objekata na 128 kvadrata i u Igalu tri objekta površine 81 kvadratni metar.

Na pitanje ko koristi apartmane na ovim lokacijama, koje su turistima popularne veći deo godine, u NBS za Blic Biznis kažu da su u pitanju njihovi zaposleni i penzioneri. Govoreći o popularnosti apartmana dodaju i da je u toku 2018. godine iskorišćenost kapaciteta odmarališta bila 86%.

U NBS tvrde da zaposleni odmarališta koriste po ekonomskoj ceni, i to u skladu sa kriterijumima za utvrđivanje reda prvenstva korišćenja.

- Za utvrđivanje reda prvenstva koriste se kriterijumi prema značaju, kao i bodovi po tim kriterijumima, pa tako niži koeficijent posla radnog mesta donosi više bodova pri rangiranju. Takođe, u obzir se uzima i dužina radnog staža, posebni uslovi na radu i učestalost korišćenja odmarališta - precizirali su u centralnoj banci.

Inače, zaposleni u NBS u proseku zarađuju 85.685 dinara mesečno.

Na najlepšim lokacijama na Budvanskoj rivijeri i celoj crnogorskoj obali nalaze se nekadašnja odmarališta preduzeća iz Srbije, u koja decenijama nije značajnije ulagano i koja uglavnom rade samo tokom turističke sezone. Pansiona i hotela ima i u popularnim planinskim centrima, a cene boravka za zaposlene su uglavnom nešto niže od komercijalnih.

Mnoge kompanije su u međuvremenu privatizovane, ali su zadržale neka svoja odmarališta na moru i planinama. U sastavu Ministarstva odbrane postoje vojne ustanove Tara i Morović, u čijim hotelima se odmaraju oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici, ali su ona otvorena i za druge goste i nalaze se na Tari i u Vrnjačkoj Banji. I MUP Srbije ima nekoliko odmarališta u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Goču, Bečićima...

Profesor Ljubomir Madžar smatra da radnička odmarališta predstavljaju "ostatak privilegija iz starog sistema".

- Mislim da te turističke objekte ne bi trebalo da održavaju ni siromašnija ni bogatija preduzeća, a kamoli institucije poput Narodne banke Srbije, u kojoj je prosečna plata duplo veća od republičkog proseka. Odmarališta treba pustiti na tržište i neka sama ostvaruju prihode i bore se za platežno sposobne goste, kako bi živela od svog dohotka - kaže sagovornik Blic Biznisa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.