Izvor: Politika | Utorak, 07.05.2019.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbi ne veruju kupovini na internetu - Uživaju u odlascima u radnje i druženju s porodicom

(Foto: kikovic/shutterstock.com)
Svega 10% kupaca u Hrvatskoj, a još manje u Srbiji svoju poslednju kupovinu hrane, kozmetike ili farmaceutskih proizvoda obavilo je preko interneta.

Ova studija o kupovini, koju je na dva tržišta sproveo Polaris tim stručnjaka, koji se bavi prikupljanjem podataka, njihovom analizom i upravljanjem, deo je većeg istraživanja koje analizira ponašanja i navike potrošača prilikom kupovine različitih kategorija proizvoda i pokriva 13 tržišta širom Evrope.

Da li je kupovina još jedna dosadna obaveza koju moramo da završimo ili tu ipak ima i malo uživanja – bilo je jedno od pitanja. Pokazalo se da je za većinu potrošača iz Srbije i Hrvatske to trenutak u kojem se uživa. Interesantno je da čak 70% kupaca iz naše zemlje tvrdi da kupovina može biti interesantan način da provedu vreme sa porodicom ili prijateljima.

Istraživači zaključuju da je upravo uživanje u odlascima u radnje jedan od faktora koji doprinosi nerazvijenosti kupovine preko interneta na ovim prostorima.

– Nepoverenje i strah od prevare su drugi razlog. Osnovni uslov koji onlajn prodavci moraju da zadovolje kako bi privukli više kupaca je upravo sigurnost ovog načina kupovine, ali i brzina i efikasnost. Za većinu potrošača sigurnost znači mogućnost plaćanja pouzećem, naročito u Srbiji, zatim mogućnost vraćanja robe, ukoliko im ne odgovara, pa čak i vraćanje robe u prodajni objekat i kad je ona kupljena preko interneta – kaže Branka Mićić, menadžer istraživanja Polaris tima.

Ona objašnjava da se brzina i efikasnost podrazumevaju (internet ubrzava pretragu i omogućava lako naručivanje), ali čekanje dostave, s druge strane, ne olakšava stvari. Ukoliko bi onlajn prodavci mogli da ubrzaju ovaj proces, to bi donekle popravilo utisak, a pomoglo bi i praćanje porudžbina, kako bi kupci tačno znali kada im roba stiže.

– Ono što onlajn kupovina ne može da omogući je da potrošači vide i provere proizvod, što, prema našem istraživanju, nije zanemarljiv nedostatak ovakvog načina kupovine, naročito u kategorijama namirnica i proizvoda za negu i ulepšavanje. Iako je procenat onlajn kupaca još uvek mali, oko 60% njih koristi internet za informisanje pre odlaska u radnju – kaže Mićićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.