Izvor: RTS | Ponedeljak, 06.05.2019.| 17:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prema novom Zakonu o glavnom gradu beogradske opštine će od sada izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadratnih metara, prigradske i do 5.000

(Foto: Suzana Obradović)
Novi zakon o glavnom gradu doneće građanima da mogu da završe posao tamo gde žive i da mogu više da odlučuju kako i šta će se raditi u glavnom gradu, rekao je za RTS zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Prema njegovim rečima, suština zakona je u decentralzaciji.

Goran Vesić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao "da će grad biti podeljen na gradsku i prigradsku zonu i da će opštine dobiti veće nadležnosti".

- Prigradske opštine su celine za sebe i ne mogu isto da se tretiraju opštine kao što su npr. Mladenovac i Stari grad.
Gradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole za objekte do 1.500 kvadrata, a prigradske za objekte do 5.000 kvadrata, što će im pomoći u privlačenju investitora.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, grad će dobiti više nadležnosti koje se tiču poljoprivredne inspekcije, predškolskog obrazovanja, kontrole splavova, zaštite životne sredine, upravljanja komunalnim otpadom.

Vesić je istakao da će biti omogućeno da se odluke donose tamo gde građani žive. Veće nadležnosti, kaže Vesić, značiće i veći budžet.

Najavio je i opštinske uslužne centre gde će se nalaziti sve službe kako bi građani mogli da završe mnoge administrativne stvari kao i da će građanima biti ponuđeno i da učestvuju u odlučivanju o projektima koji će se sprovoditi u njihovim mesnim zajednicama.Projekti koji menjaju grad


Govoreći o projektima u glavnom gradu, Vesić je rekao da je odlučeno da se odloži početak radova u ulicama 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Radovi su odloženi za sredinu juna kada počinje raspust i kada će saobraćaj biti redukovan.

Naveo je da bi te ulice trebalo da budu gotove do kraja godine i da je napravljen plan da se prvo urade kolovozi pa onda trotoari.

Najavio je i radove na Savskom trgu, a za sledeću godinu i rekonstrukciju ulice Kneza Miloša, za koju je rekao da će postati jedna od najlepših ulica u Beogradu.

Kako je rekao, sledeće godine postojaće i žičara sa gondolom koja će spajati Novi Beograd sa Kalemegdanom.

- To su veliki projekti kojima se menja naš grad i ja sam srećan što živimo u vremenu kad se grad ubrzano sređuje i počinje da liči na pravu evropsku metropolu - rekao je Goran Vesić.

Dodao je da zna da radovi menjaju uobičajen način života, ali da bi svi trebalo da daju doprinos da se Beograd uredi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.