NavMenu

Cena goriva neće značajnije porasti u Srbiji, jer sirova nafta beleži pad

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 06.05.2019. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)Ilustracija
Cena nafte ne beleži rast već ima trend pada, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS). Naime, efekti aktuelnih kriza kao što su situacija u Venecueli, odnosi SAD i Irana po pitanju nuklearnog naoružanja i nafte, ali i najava SAD da će uvesti nove tarife na kinesku robu, trenutno se potiru. Zbog toga se ni na srpskom tržištu ne očekuje ozbiljniji rast cene goriva.

Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a , kaže da se cena sirove nafte brent kreće oko 70 USD (69,34 USD) za barel i da u poslednjih nekoliko dana, od 2. maja do danas (6. maj 2019.), ne beleži rast:

- Nema naznaka da će doći do nekog ozbiljnijeg rasta, a samim tim ni da će doći do nekih većih promena cena u Srbiji. Štaviše, brent od 25. aprila, uz manje oscilacije, ima trend pada.

Prema njegovim rečima, najava uvođenja novih taksi SAD-a na kinesku robu utiče na pad potražnje nafte u Kini, zbog čega su cene nafte već krenule silaznom putanjom.

- To tržište je veoma osetljivo i plašljivo i reaguje na sve moguće tenzije koje mogu uticati i na cenu nafte - napominje Mićović.

Dodaje da se srpsko tržište nafte ne može izolovati od globalnog, jer Srbija izrazito zavisi od uvoza, pošto od 80% do 85% derivata nafte koje trošimo potiče ili od derivata proizvedenih od uvezene nafte ili su direktno uvezeni sami derivati nafte. Tržište nafte u Srbiji trenutno prežvljava lokalni potres zbog problema u logistici. Mićović smatra da će naša zemlja u dobroj meri biti okrenuta uvozu derivata, dok god se nakon remonta rafinerije u Pančevu ne obnovi puna isporuka domaćih derivata nafte.


- Aktere na srpskom tržištu nafte više zabrinjava ta činjenica da nije u punoj meri obnovljena isporuka goriva iz domaće rafinerije nakon remonta, odnosno da još uvek u velikoj meri zavisimo od uvoza - kaže Tomislav Mićović.

Ističe da je trenutno ograničen broj brodova koji mogu da prevezu naftu iz uvoza, tako da je tu nastalo usko grlo. Derivati nafte se trenutno uvoze i železnicom i drumskim saobraćajem, što je znatno skuplje nego brodovima, a radi se na prevazilaženju ovih problema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.