NavMenu

Budućnost poljomehanizacije u Srbiji u IT sektoru i izvozu

Izvor: RTV Ponedeljak, 06.05.2019. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Povoljniji uslovi prodaje poljoprivredne mehanizacije učinili su da ovo tržište postepeno oživljava. Kako tvrde uvoznici, menjaju se i navike kupaca, s obzirom na to da je nekada kupovina dostizala vrhunac nakon isplate roda ili zbog sajamskih popusta za vreme Poljoprivrednog sajma. Danas zainteresovani mogu da računaju na subvencije na osnovu kojih se opredeljuju za mašinu ili priključak.

Izvršni direktor kompanije Kite-Srbija Đorđe Mišković procenjuje da će konačni bilans uvoza poljomehanizacije u ovoj godini iznositi oko 2.000 traktora i oko 100 žitnih kombajna, ukupne vrednosti od 100 mil EUR. Istakao je da je uvoz priključnih mašina u zastoju, jer još nisu stupile nacionalne mere podrške, koje se očekuju pre ili tokom Poljoprivrednog sajma, a trebalo bi da važe do jeseni.

- Adut u oživljavanju domaće proizvodnje mogli bi da budu povoljni uslovi koje država nudi investitorima, o čemu svedoči indijski Tafe, koji je sadašnji vlasnik IMT-a. Punu podršku zaslužuju i mali proizvođači poljomehanizacije, priključnih mašina i opreme - smatra Mišković.

Kod nas se sklapanjem traktora i proizvodnjom poljomehanizacije bave novosadske firme Agropanonka i Agrovojvodina, FPM Agromehanika iz Boljevca i Majevica iz Bačke Palanke.


- Postoje pogoni koji vraćaju imidž kvalitetne proizvodnje, ali trenutno nismo u stanju da proizvedemo kompletan traktor, jer su troškovi razvoja i proizvodnje veliki, te stoga sarađujemo sa inostranim dobavljačima - kaže generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović.

Dodaje da IT sektor i softverska industrija mogu da budu osnova za reindustrijalizaciju poljoprivrede u delu poljomehanizacije:

- Spoj modernih tehnologija i proizvodnje je sigurno nešto o čemu treba razgovarati. Ako proizvodimo softver za audi i mercedes, zašto ne bismo proizvodili i za jedan traktor. Država bi trebalo da radi na podsticajima koji će to omogućiti.

Aleksandar Švonja, direktor prodaje u Agropanonci, smatra da je put oporavka proizvodnje poljomehanizacije u stvaranju većeg obima proizvodnje, što je moguće izvozom u zemlje regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.