Izvor: Blic/Tanjug | Ponedeljak, 06.05.2019.| 11:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Carinici napunili polovinu budžeta Srbije - Sledi automatizacija svih graničnih i carinskih procedura?

Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
V.d. direktora Uprave carina Miloš Tomić kaže da je prošla godina bila izvanredna za Upravu carina, jer je u državni budžet uplatila čak 4,9 mlrd EUR, što je za 489 mil EUR više nego 2017.

On je u intervjuu za Blic istakao da je Uprava carina, drugim rečima, 2018. napunila polovinu budžeta i da se takav trend nastavlja i 2019. godine.

Na konstataciju lista da od tih prihoda zaposleni i nemaju neke koristi, jer su im plate među najnižima u državi, Tomić je rekao da je Ministarstvo finansija prepoznalo trud Uprave carina, pa su carinskim službenicima plate od Nove godine povećane za 8,5%.

- To je za nas važna podrška za realizaciju strategije da se u narednih pet godina kompletno carinsko poslovanje automatizuje - istakao je on.

Tomić navodi da je akcizna roba najpopularnija među krijumčarima.

- Prošle godine imali smo rekordan rezultat u zapleni nafte i naftnih derivata - više od 250 tona. To je osam puta više nego 2017. Interesantan je i šverc deviza, droge i zlata - dodaje Tomić.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima i čestim kritikama na račun carinika zbog te pojave, Tomić podseća da za to ne snose krivicu carinici, već druge službe.

- Nije carina granica, tu su i druge službe - policija, inspekcije. Ne čeka se na carini, već na granici. Zato je potrebna hitna automatizacija svih graničnih i carinskih procedura - kazao je Tomić.

Kako je dodao, rešenje za gužve na graničnim prelazima jeste proširenje kapaciteta uz podršku EU fondova.

- Ove godine za izgradnju i rekonstrukciju novih graničnih prelaza izdvojiće se više od 19,3 mil EUR. Cilj ovih investicija jeste rešavanje dugog zadržavanja, najčešće teretnih vozila prilikom izlaska iz zemlje, odnosno njihovog ulaska u EU - reao je Tomić.

On je istakao i da su netačne tvrdnje da je jedan od uzroka za zadržavanje na graničnim prelazima novi sistem elektronskih lokatora za praćenje tovara.

- Postupak njihovog postavljanja i skidanja traje nekoliko minuta i ni na koji način ne utiče na produženje procedure - kaže Miloš Tomić za Blic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.