Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 06.05.2019.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Automatizacija menja tržište rada u Sloveniji - U narednih 15 do 20 godina biće ukinuto 14% radnih mesta

Ilustracija (Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Više od polovine zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promene jer će, prema proceni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zbog automatizacije biti ukinuta četvrtina postojećih radnih mesta, dok će ih se još 27% transformirati pa će za njihovo obavljanje trebati dokvalifikacija.

Ova procena za Sloveniju deo je opsežnije studije o budućim promenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a, prenosi Index.

Prognozira se da će sve veće investicije u područje veštačke inteligencije, dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mesta koje će zauzeti automatski aparati, posebno kad je reč o manje komplikovanim radnim operacijama.

Na nivou celog OECD-a bi zbog automatizacije u idućih 15,20 godina moglo biti ukinuto 14% radnih mesta, dok bi još 32% doživelo duboku transformaciju pa će zaposleni morati dodatno na obučavanje.

Automatizacija će, prema najavi OECD-a, najviše pogoditi profesije i radna mesta na kojima se ne zahtevaju kompleksnije veštine, a stvaraće se i nova radna mesta i zanimanja za koja "stari" radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije, navodi OECD.

U toj organizaciji kao jedan od ključnih izazova za suočavanje sa sve većom industrijskom automatizacijom ističu potrebu za promenama u sistemu obrazovanja, kako bi budući zaposleni bili što spremniji na fleksibilnost na poslu i doživotno učenje, ne samo u školi i fakultetu nego i tokom radnog procesa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.