NavMenu

Ako ponedeljkom mislite da je vikend proleteo, vreme je da nešto promenite!

Izvor: BIZLife Ponedeljak, 06.05.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alex Brylov/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko vam je prva misao kada dođe ponedeljak kako je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promenite. Kako piše Lifehacker, ključ za ispunjujući vikend je da radite nešto novo.

Potraga za novim aktivnostima i iskustvima najbolji je način da malo "razvučete" vreme, tvrdi Dejvid Iglman (David Eagleman), profesor na Stanfordu, i autoru knjige "The Brain: The Story of You". Smatra da je veoma važno šta vaš mozak shvata kao novo. Kada provodite vreme radeći nešto nepoznato, mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih sa tom aktivnošću, stvarajući potpunije sećanje na iskustvo. Kada se prisećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ustaljena rutina svakog vikenda znači da nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro. Utisak kao da je vikend proleteo javlja se jer svom mozgu niste dali nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem.

Iglman slikvoito objašnjava da vikend pun rutina liči na dugačak, dosadan let – deluje kao večnost dok ste u vazduhu, ali, čim sletite, zaboravite celo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vreme sve brže protiče kako starimo.

- Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog leta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, iši ste na more, ili na selo, doživeli mnogo novih iskustava i videli nove stvari. Ali, kada ste stariji, kao da ste već videli sve obrasce ranije - pojašnjava Dejvid Iglman.


Šta možete da učinite kako biste izmenili rutinu? Možete da otputujete, posebno negde gde ranije niste bili; da pešačite van uobičajenih staza; da posetite novo mesto - restoran, kafić, klub; da istražite deo svog grada koji niste posetili; da odete u nabavku na pijacu ili market koji su vam udaljeniji; da umesto filma pogledate predstavu. Posebna je preporuka da nikada ne letujete ili ne zimujete na istom mestu.

Stvari koje vas ispunjavaju, čine srećnima i koje do sada niste probali, učiniće da se osećate zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedeljak, nego i kada se osvrnete na ceo svoj život.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.