Izvor: BIZLife | Ponedeljak, 06.05.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ako ponedeljkom mislite da je vikend proleteo, vreme je da nešto promenite!

Ilustracija (Foto: Alex Brylov/shutterstock.com )
Ukoliko vam je prva misao kada dođe ponedeljak kako je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promenite. Kako piše Lifehacker, ključ za ispunjujući vikend je da radite nešto novo.

Potraga za novim aktivnostima i iskustvima najbolji je način da malo "razvučete" vreme, tvrdi Dejvid Iglman (David Eagleman), profesor na Stanfordu, i autoru knjige "The Brain: The Story of You". Smatra da je veoma važno šta vaš mozak shvata kao novo. Kada provodite vreme radeći nešto nepoznato, mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih sa tom aktivnošću, stvarajući potpunije sećanje na iskustvo. Kada se prisećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ustaljena rutina svakog vikenda znači da nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro. Utisak kao da je vikend proleteo javlja se jer svom mozgu niste dali nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem.

Iglman slikvoito objašnjava da vikend pun rutina liči na dugačak, dosadan let – deluje kao večnost dok ste u vazduhu, ali, čim sletite, zaboravite celo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vreme sve brže protiče kako starimo.

- Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog leta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, iši ste na more, ili na selo, doživeli mnogo novih iskustava i videli nove stvari. Ali, kada ste stariji, kao da ste već videli sve obrasce ranije - pojašnjava Dejvid Iglman.

Šta možete da učinite kako biste izmenili rutinu? Možete da otputujete, posebno negde gde ranije niste bili; da pešačite van uobičajenih staza; da posetite novo mesto - restoran, kafić, klub; da istražite deo svog grada koji niste posetili; da odete u nabavku na pijacu ili market koji su vam udaljeniji; da umesto filma pogledate predstavu. Posebna je preporuka da nikada ne letujete ili ne zimujete na istom mestu.

Stvari koje vas ispunjavaju, čine srećnima i koje do sada niste probali, učiniće da se osećate zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedeljak, nego i kada se osvrnete na ceo svoj život.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.