Izvor: Politika | Ponedeljak, 06.05.2019.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

U EU stimulišu korišćenje kartica i napuštanje plaćanja kešom - Smanjenje PDV-a, ukidanje kovanica...

(Foto: LDprod/shutterstock.com)
Sve više država umanjenem PDV-a za elektronska plaćanja pokušava da stimuliše napuštanje keša. Ovo je zaključak analize koju je NALED sproveo u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije", u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ).

Neke od mera koje se preduzimaju su isplata plata i penzija isključivo na račune; uvođenje POS terminala na šaltere i subvenionisanje njihove nabavke; ukidanje kovanica i najvećih novčanica. Takođe, neke od država EU smanjuju iznose iznad kojih nije dozvoljeno plaćanje u gotovini. U Španiji je ta granica 2.500 EUR, u Francuskoj i Italiji 1.000 EUR, a u Grčkoj 500 EUR. Bugarska je uvela obavezno korišćenje POS terminala za javni sektor. Tako se građanima omogućava da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip.

Indija svoj građane motiviše nižim cenama putarine, goriva i železničkog prevoza, ukoliko plate elektronski.

Preduslov za slične korake u Srbiji jeste obrazovanje građana i privrede o prednostima bezgotovinskog plaćanja i razbijanje predrasuda, koje su najčešće u vezi sa pitanjem bezbednosti. Podsetimo, Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod transakcija po osnovu platnih kartica upravo ima za cilj da zaštiti interese korisnika platnih kartica (potrošača i trgovaca).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.