Izvor: Večernje novosti | Ponedeljak, 06.05.2019.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi obračun ekološke takse - Na udaru svi koji rade zastarelim tehnologijama, prevoznici nafte i opasnih materijala

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Ubuduće će od plaćanja obavezne ekološke takse biti izuzeti nezaposleni, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina, navodi se u nedavno usvojenoj uredbi koju je donela Vlada Srbije. Druga novina je da će se naplata vršiti prema emitovanom zagađenju, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

Sve do sada, ekološka taksa naplaćivana je po m2 stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda.

- Ubuduće, taksa će biti naplaćena isključivo prema obimu zagađenja vode, vazduha ili tla. To znači, ako zagađujemo platićemo, ako ne zagađujemo, nećemo platiti - kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Naknada za zagađenje životne sredine biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima.

Drugu naknadu, koja je propisana za zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika, platiće i građani koji zagađuju životnu sredinu.

- Na listi platiša biće i firme koje prevoze naftne derivate i opasne industrijske materije - kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Takođe, biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata.

- Uz Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i agenciju za zaštitu životne sredine, biće angažovano i više ekoloških inspektora na lokalu. Računa se da će se primenom udvostručiti prihodi po tom osnovu - navode iz Agencije.

Novo pravilo najviše će uticati na proizvođače koji posao obavljaju zastarelim tehnologijama. Na ovaj način uvodi se poštovanje principa "zagađivač plaća" koji se nekoliko decenija primenjuje u EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.