Izvor: eKapija | Petak, 03.05.2019.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za postavljanje stubova Gold gondole na Zlatiboru biće potreban helikopter

Gold gondola na Zlatiboru dobila je četvrtu dozvolu za izgradnju, koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona se odnosi na izgradnju 17 stubova od međustanice na Ribničkom jezeru do vrha Tornika. Ovim će se započeti radovi na pripremi terena za postavljanje stubova. Vrednost radova ove faze je približno 50 miliona dinara, pišu Zlatiborske vesti.

Radovi će se izvoditi u naredna dva i po meseca, s obzirom na to da se radi o zahtevnijem terenu zbog strmih padina i šumovitog područja. Iz istog razloga, nalivanje betona i dopremanje opreme, kao i sam način postavljanja stubova, zahtevaće korišćenje helikoptera, dizalica i dodatne mehanizacije.

Posebno je naglašeno da su preduzete sve propisane mere kako bi se zaštitili svi radnici na gradilištu.

U saradnji sa Srbijašumama uređuje se prostor za stubna mesta i obavlja priprema terena. U narednom periodu očekuje se dopremanje sajle i preostale opreme iz Francuske do skladišta u Braneškom polju. Francuski eksperti će biti na terenu polovinom maja.

- Poslednju građevinsku dozvolu, za izgradnju međustanice na Ribničkom jezeru, očekujemo krajem maja, što bi omogućilo paralelno izvođenje radova. Od preostalih poslova biće rešeno napajanje instalacije električnom energijom nakon izgradnje trafo-stanice. U dogovoru sa JP Skijališta Srbije, da ne bi došlo do ukrštanja instalacija, biće izmešten ski-lift sidro Bandera na skijalištu na vrhu Tornika. Očekuje se da i ovi radovi budu obavljeni po planu, u što kraćem vremenskom periodu – kaže direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

U toku je i izrada studije, kako bi se sa električnog napajanja gondole prešlo na solarnu energiju. Biće razmatrano i dodavanje atraktivnih sadržaja i izgradnja upravne zgrade uz početnu stanicu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.