Izvor: Tanjug | Petak, 03.05.2019.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Most preko Save i Kolubare na metar i po do spajanja - Završetak čitave deonice Surčin-Obrenovac do 5. januara 2020?

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Prema procenama, na mostu preko Save i Kolubare na deonici autoputa E-763 od Surčina do Obrenovca, na Koridoru 11 je do sada završeno oko 94%, ugovorenih radova i preostalo je još oko 1,5 metara da se spoji.

Kad je reč o radovima na mostu, koje je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, do sada su postavljena sva 334 šipa na mostu, a svaki je prečnika 1,5 i dva metra.

Dinamika radova brža je nego što je očekivano, rekli su u Putevima Srbije.

Most, glavni betonski na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija China Communications Construction, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara. Raspon između stubova je 275 metara.

Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin - Obrenovac dugačka 17,6 kilometara bude gotova do 5. januara 2020.

Vrednost radova na deonici Surčin-Obrenovac 233,67 miliona dolara.

Investitor su Putevi Srbije, a finansijer Vlada Srbije.

Taj projekat izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Deonica je podeljena na pet sektora. Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu autoputa sa obilaznicom odnosno budućim bulevarom koji spaja novu trasu autoputa sa Vojvođanskom ulicom. Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa deonicom Surčin-Obrenovac-Ub sa starim obrenovačkim putem.

Autoput Surčin-Obrenovac omogućiće spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig ukupne dužine 50,2 km i već završenim deonicama Ub-Lajkovac 12,5 km i Ljig-Preljina 40,3 km povezaće ceo potez autoputa od Beograda do Preljine u dužini od 120 km.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.