NavMenu

Mala i srednja preduzeća u Srbiji stvaraju trećinu ukupnog BDP i zapošljavaju 630.000 ljudi

Izvor: Večernje novosti Petak, 03.05.2019. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika stvara 28% BDP (Bruto domaćeg proizvoda), a zapošljava 44% registrovane zaposlenosti u našoj državi. Mikropreduzeća zapošljavaju 415.762 osobe, a mala 213.380 ljudi.

Analize finansijskih izveštaja, kako pišu današnje Novosti, pokazuju da je sektor malih preduzeća prošle godine ostvario 118,5 milijardi dinara profita i tako pretekao sektor srednjih koji su ostvarili 110,7 milijardi dinara. Mikrofirme su prvi put postale dobitnici sa zaradom od dve milijarde dinara.

Prošlogodišnje poslovanje srpske privrede pokazuje da je sektor malih kompanija najstabilniji.

Prema podacima iz dostavljenih izveštaja, u prošloj godini u Srbiji je zaposleno 50.120 novih radnika, a gotovo petinu su angažovala mala preduzeća.

Od ukupne dobiti privrede, po četvrtinu su zaradila mala i srednja preduzeća, ističe glavni registrator Registra finansijskih izveštaja APR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.