NavMenu

Rusija korak bliže sopstvenom internetu - Putin potpisao zakon za stvaranje nacionalne mreže

Izvor: eKapija Petak, 03.05.2019. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon za stvaranje nacionalne mreže, koja bi funkcionisala nezavisno od globalnog interneta, javio je CNN, citirajući ruske izvore.

Novi zakon, koji stupa na snagu u novembru, ima cilj da zaštiti Rusiju od stranih ograničenja stvarajući "održiv, bezbedan i potpuno operativan" lokalni internet.

Zakon predviđa i formiranje centra za upravljanje i nadgledanje, koji bi kontrolisala ruska telekomunikaciona agencija Roskomnadzor.

Državna agencija će biti zadužena da osigura dostupnost komunikacijskih usluga u Rusiji u vanrednim situacijama. U takvim situacijama, takođe bi bila ovlašćena da prekine razmenu eksternog saobraćaja, stvarajući čisto rusku mrežu.

Osim toga, informacije iz državnih entiteta i državnih preduzeća na internetu će biti zaštićene putem enkripcije.

RuNet bi nesmetano radio čak i kada bi SAD pokušale da uvedu digitalnu izolaciju Rusije. Međutim, protiv ovog predloga su i korisnici i provajderi interneta, koji smatraju da to baš i nije najbolje rešenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.