NavMenu

Više od 600 autohtonih jela i pića na Bosanskoj sofri 9. maja u Lukavcu

Izvor: eKapija Petak, 03.05.2019. 08:37
Komentari
Podeli
U Lukavcu će biti održan festival hrane i pića "Bosanska sofra", koja već tradicionalno okuplja udruženja i grupe žena iz cele Bosne i Hercegovine, a koji predstavlja jedan od atraktivnih sadržaja 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Za izlaganje se do sada prijavilo 20 udruženja, a svakodnevno stižu upiti sa iskazanim interesovanjima za učešće i prezentaciju tradicionalnih slanih i slatkih specijaliteta stanovnika svih delova BiH.

Na sajmištu će 9. maja biti prezentovano i gostima i drugim posetiocima na degustaciju ponuđeno više od 600 autohtonih jela i pića.

- Tu će se naći popularni specijaliteti poput bosanskog lonca i bureka ili urmašica i baklava, ali i mnogo ređa jela koja od zaborava čuvaju još samo naše vredne domaćice, negujući i prenoseći tako recepte svojih majki i nana, a što ovom kompletnom događaju daje poseban značaj. Od zaborava tako zajedno želimo da otrgnemo sećanja i predanja na gastronomiju i način života naših predaka, a jela uistinu jesu odraz vremena, tradicije i kulture i jednog podneblja i specifičnog vremena - kažu organizatori.


Bosanska kuhinja ili tradicionalno kulinarstvo Bosne predstavlja kulinarsko umeće naroda Bosne i Hercegovine, koje je izgrađeno na elementima domicilne kulture, a u koju je unesen znatan kolorit Istoka, pa u određenim elementima i preplitanje Istoka i Zapada.

Izvornost, kvalitet i umeće pripreme će ocenjivati stručni žiri, a za najbolje kuvarice u više kategorija su obezbeđene vredne nagrade.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan, kao i degustacija, a svi koji žele mogu udruženjima ovom prilikom dati priloge od kojih će finansirati buduće aktivnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Vesti

Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu. To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi SchengenVisaInfo, a prenosi Indikator.ba.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.