NavMenu

Prištinske takse Srbiji nanele štetu od 500 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.05.2019. 18:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovske takse naneta je šteta od više od 500 mil EUR na godišnjem nivou, kaže Marko Đurić.

Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, upitao je Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od takse na srpsku robu.

Ðurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od takse svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Ðurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.


- Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilizacijskih taksi na srpsku robu - rekao je Ðurić.

On je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.