Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.05.2019.| 18:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prištinske takse Srbiji nanele štetu od 500 mil EUR

Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com )
Srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovske takse naneta je šteta od više od 500 mil EUR na godišnjem nivou, kaže Marko Đurić.

Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, upitao je Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od takse na srpsku robu.

Ðurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od takse svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Ðurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

- Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilizacijskih taksi na srpsku robu - rekao je Ðurić.

On je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.