Izvor: Tanjug | Četvrtak, 02.05.2019.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Politička previranja u Venecueli dižu cene goriva u Srbiji?

(Foto: Goran Parezanović)
Geopolitička dešavanja bi mogla dovesti do poskupljenja naftnih derivata u Srbiji, upozorio je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

On je u Dnevniku RTS objasnio da se geopolitička dešavanja neće odmah odraziti na tržište Srbije, ali ako se sadašnji geopolitički trendovi nastave, mogla bi se očekivati poskupljenja, i dodao da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne.

Zbog napete situacije u Venecueli i uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 USD, što je za 40% više nego krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju.

Srbija od ukupne potrošnje nafte i derivata uvozom pokriva dve trećine. Cene derivata na pumpama u Srbiji od februara već su porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile koja je do sada padala.

Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče tečnog naftnog gasa (TNG), u ovom trenutku postoji vanredna situacija jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši.

Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, Radosavljević kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole, svaki događaj može da poremeti cenu.

- Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste - kaže Radosavljević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.