Izvor: Tanjug | Sreda, 01.05.2019.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Javni dug smanjen na 50% BDP-a, još će ići dole

(Foto: beograd.rs)
Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka (SB) ocenili su da je Srbija postigla neverovatan rezultat spustivši svoj javni dug sa više od 70% BDP-a na sadašnjih 50%, sa tendencijom daljeg smanjenja, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je u izjavi Tanjugu podsetio da kriterijumi EU iz Mastrihta predviđaju nivo javnog duga u odnosu na BDP do 60%.

Ministar je podsetio da je pre samo nekoliko godina, 2014, Srbija imala javni dug veći od 70% BDP-a, dok je na kraju marta ove godine iznosio 50,8%.

- I to smo ostvarili u vreme finansijske konsolidacije. Imao sam nedavno priliku da o tome govorim na Londonskoj berzi govorim o tome, gde je 300 najvećih investitora u centralnoj i istočnoj Evropi slušalo o rezultatima naše reforme. Ljudi su bili impresionirani kako smo uspeli da ostvarimo rast uprkos konsolidaciji i smanjenju plata i penzija - naveo je Mali.

Ministar je naglasio da je smanjivanje javnog duga deo odgovorne ekonomske politike koja ima za cilj da se "našoj deci ne ostave skupi krediti i velika zaduženost zemlje".

MMF i Svetska banka takođe predviđaju da će Srbija biti nosilac privrednog rasta u regionu, s kumulativnim rastom koji će na kraju 2023. biti za 21,1% veći nego u 2018.

Prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija, srpska prvireda će u narednom petogodinšnjem periodu godišnje prosečno rasti za 4% i nijedna zemlja s kojom se Srbija graniči neće imati viši kumulativni rast od srpskog.

MMF previđa da će BDP po glavi stanovnika 2023. iznositi 10.394 USD, što je u odnosu na 7.207 USD u 2018. povećanje od 44%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.