NavMenu

Reorganizacija Elektorprivrede Republike Srpske odložena za kraj 2019.

Izvor: Capital Utorak, 30.04.2019. 16:28
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Zakon o električnoj energiji, koji bi trebalo da dovede do reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), još nije bio na dnevnom redu Vlade i Narodne skupštine RS, iako je resorni ministar Petar Đokić obećao da će to biti završeno do aprila. Donošenje ovog zakona prolongirano je za septembar, potvrđeno je za portal Capital.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je ranije da se donošenje novog zakona o električnoj energiji i reogranizacija ERS-a očekuje u prvom kvartalu ove godine.

- Taj zakon će regulisati, osim brojnih pitanja, i pitanje razdvajanja snabdevača i distributera, to je aktivnost koja sledi u narednom perodu. Interes i Vlade i ERS-a je da što pre imamo ovaj zakon - rekao je Đokić još u januaru ove godine.

Međutim, prema rečima vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića, zakon bi trebalo da bude tek u formi nacrta predložen na Vladi.

- Nakon toga ide predlog zakona. Očekuje se da bude usvojen u septembru - kazao je Petrović za Capital.

Reorganizacija ERS, osim toga što predviđa razdvajanje proizvodnih od distributivnih preduzeća, predviđa i otpuštanje radnika i otkup akcija od malih akcionara.

Capital je objavio da je Kolegijum direktora Mešovitog holdinga ERS-a nedavno doneo zaključak da se ide u otkup deonica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10% deonica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije. Uprava ERS-a je zadužila Matično i Zavisna preduzeća da razmotre otpuštanje radnika uz stimulativne otpremnine.


Osim toga što predviđa reorganizaciju ERS-a, Zakon o električnoj energiji trebalo bi da definiše i otvaranje tržišta električne energije o čemu je bilo reči nedavno i na Energetskom samitu u Neumu i na Jahorina ekonomskom forumu.

Premijer RS Radovan Višković je na Jahorini kazao da stranci od Srpske zahtevaju otvaranje tržišta, ali da je RS uspela da se izbori da otvaranje tržišta, koje nosi i poskupljenje struje, bude u etapama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.