Izvor: Beta | Utorak, 30.04.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bravar-zavarivač najtraženije zanatsko zanimanje u Kragujevcu, plata i do 100.000 dinara

(Foto: dotshock/shutterstock.com )
Među najtraženijim zanatskim zanimanja u Kragujevcu su bravar-zavarivač, stolar, šivač, tapetar i pekar-pica majstor, a za većinu minimalna početnička plata na tržištu iznosi 30.000 dinara. Prema podacima Informatora "Zanat u rukama", na listi najtraženijih zanata su i monter suve gradnje, armirač, tesar i farbar-lakirer.

Mašinska industrija u Kragujevcu najviše potražuje bravare-zavarivače koji su i najbolje plaćeni.

Plata početnika u ovom zanimanju je 30.000 do 35.000, dok iskusni i vrsni zavarivači mogu dostići i zaradu od 100.000 dinara.

Minimalna početna plata za montere suve gradnje i šivače iznosi 25.000 dinara

- Ovo je lista zanimanja koje poslodavci traže, ali su, s druge strane i takva da osobe bez i sa najnižim kvalifikacijama mogu da se obuče i zaposle u relativno kratko vremenskom periodu - naveli su u Razvojnom biznis centru (RBC).

Na evidenciji filijale NSZ u Kragujevcu od ukupnog broja nezaposlenih, oko 4.800 osoba je bez ikakve kvalifikacije (I stepen) ili sa niskim kvalifikacijama (II stepen).

Više od polovine su žene, a mladi od 15 do 30 godina čine oko 14%.

- Brošura sadrži detaljan opis svih traženih zanatskih zanimanja. Koristiće karijernim savetnicima da informišu nezaposlene, organizatorima obuka u neformalnom obrazovanju, ali i stručnim saradnicima u osnovnim školama u procesu profesionalne orijentacije i informisanja učenika i njihovih roditelja - rekao je Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centra (RBC).

Informator je nastao u okviru projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje ranjivih grupa" koji sprovodi Razvojni biznis centar (RBC) u partnerstvu sa gradom Kragujevcom i podršku Vlade Švajcarske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.