Izvor: Blic | Nedelja, 26.07.2009.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preplivao Lamanš, sprema se za Amazon - Davor Novović plivao od Novog Sada do Beograda

Davor Novović (Foto: b)


Plivača Davora Novovića, kod Nebojšine kule, tačnije restorana "Vodenica" više od sat i po čekala je nekolicina Beograđana, crno-belih navijača, gostiju restorana i novinara. Kako se Novović približavao splavu "Vodenica" sve više gostiju splava je s nestrpljenjem očekivalo da vidi ko se to bućka u vodi. Bodrili su Novovića sa kopna, ali i iz broda koji ga je pratio duž celog puta.

Na samoj završnici maratonskog plivanja Davora su mučile rečne struje, ali je u blizini obale smogao snage da mahne posetiocima i pozira fotoreporterima.

- Nije bila previše hladna voda. Krenuo sam iz Novog Sada ka Beogradu nešto posle pet sati ujutru – rekao je okupljenima Davor Novović, čim je kročio na suvo tle.

Prema njegovim rečima, posle Lamanša i plivanja od Atine do Herceg Novog, ovo je bilo samo jedna priprema za preplivavanje Amazona.

- Ova deonica bila je dobra priprema za Amazon, koji mi predstoji za koji mesec. Da bi oborio svetski rekord treba za 50 dana da pređem 5.265 kilometara. Ukoliko stignem za to vreme oboriću svetski rekord, koji je postavio slovenački maratonac Martin Strel, koji je ujedno i prvi čovek koji je preplivao ovu reku. On je Amazon i više od pet hiljada kilometara preplivao za 66 dana. Kada to uspem, odnosno stignem 16 dana ranije, onda više nemam premca u svetu – kaže Novović.

Na ovo putovanje i u osvajanje ove grandiozne reke Novović kreće 10. oktobra iz Perua ka okeanu. Kako je Amazon pun raznih nemani Novović kaže:

- Pored anakondi, pirana i krokodila, u Amazonu čovek je jedina i najveća neman koje se možda treba plašiti – našalio se Novović, koji će od ukupnih 7.000 kilometara, pokušati da prepliva punih 5.265.

Davor Novović, plivač maratonac preplivao je kanal Lamanš i tri mora, od Atine do Herceg Novog. Do sada preplivao Skadarsko jezero (37 km), deonicu Herceg Novi-Ulcinj (90 km), Bar-Bari-Petrovac (207), i od Atine do Herceg Novog (1.280 km). Preplivavanjem Amazona Novović će predstavljati našu zemlju na Svetskom kupu u ultra - maratonskom plivanju.

Inače, Davor je pre tri meseca postao i otac, a za sina Dušana kaže da se nada da neće krenuti njegovim stopama. Nada se da će mu biti dovoljno to što je njegov otac postigao.

Plivanje iz opklade

Davor Novović, plivač beogradskog kluba "Partizan", kako kaže, preplivao je Lamanš čisto iz opklade. Tako se praksa i nastavila, a sledeća opklada je Amazon, a kako je nedavno izjavio i ovaj izazov proistekao je iz opklade naših ljudi iz dijaspore, tačnije Kanade.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 26.07.2009.)Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.