Izvor: Novosti | Utorak, 30.04.2019.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Austrijska preduzeća sve više merkaju Srbiju - Prehrambena i mašinska industrija šansa za naše firme u Austriji

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Austrijske kompanije sve češće izmeštaju proizvodne kapacitete sa prostora svoje države, ali i van nje. Tako prebacuju kapacitete iz Kine, kako bi se približili svom tržištu. Srbija koristi ova kretanja. Prema rečima Nade Knežević, predstavnice Privredne komore Srbije u Austriji, srpske firme uveliko su prisutne na austrijskom tržištu, a posebno su konkurentna IT preduzeća:

- Naše kompanije izrađuju softvere za potrebe austrijskih kompanija, održavaju informacione sisteme, i to ne samo u Austriji, već i u firmama ćerkama u drugim EU državama. Telekom posluje u Austriji preko svoje kompanije M:tel, dok Roaming networks radi na projektima modernizacije mreže najvećeg austrijskog mobilnog operatera Telekom Austrija A1.

Dodala je i da veliki potencijal imaju prehrambeno-prerađivačka i mašinska industrija, ali da su neophodna znatna ulaganja, kao i transfer tehnologije i znanja.

Kada je reč o trgovinskoj razmeni između Srbije i Austrije, prisutan je trend rasta poslednjih godina.

- U poslednje dve godine Srbija se probila u grupu 30 država sa kojima Austrija ima najveću trgovinsku razmenu. U 2018. godini ukupna razmena iznosila je nešto više od 1 mlrd EUR, što je porast od 5,44% u odnosu na 2017. godinu, a sam izvoz iz Srbije je porastao za čak 9,85%. Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Austrija učestvuje sa 2,7% u ukupnom izvozu. Pokrivenost uvoza izvozom u 2018. godini bila je 72,3%. Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije - Uprave carina, sa Austrijom posluje 4.274 privredna subjekta. Na teritoriji Republike Srbije registrovana su 904 aktivna privredna subjekta, čiji su većinski vlasnici državljani Austrije, odnosno pravna lica registrovana u Austriji - navela je Kneževićeva.

Austrija podržava i dualno obrazovanje u Srbiji. Do sada je obuhvaćeno 4.500 učenika, koji se školuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola, 52 grada i opština, a koji učenje kroz rad realizuju u oko 600 kompanija.

- U saradnji sa velikim austrijskim špediterskim kompanijama, ali i drugim zainteresovanim kompanijama, izrađen je novi obrazovni profil - tehničar za logistiku i špediciju. Za sada je mesto za ove učenike otvorila Saobraćajno-tehnička škola u Zemunu. U saradnji sa Austrijom za potrebe privrede razvijena su još dva obrazovna profila u oblasti građevinske industrije, i to operater osnovnih građevinskih radova, za koji su spremnost da ga podrže od septembra 2019. godine izrazile kompanije u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Vlasotincu, kao i rukovalac građevinskom mehanizacijom, za kojim su potrebe iskazale kompanije u Beogradu i Vlasotincu - otkriva Nada Knežević.

Istakla je i da se za Srbiju sve više interesuju mala i srednja austrijska preduzeća, koja su često i dosta opreznija u ulaganjima, a čine 99,6 % austrijske privrede. Promet koji su ostvarili rethodne godine iznosio je oko 455 mlrd EUR.

- Odluke o investiranju donose se na nivou kompanije, porodično, jer se većina ovih kompanija nalazi u generacijski prenošenom vlasništvu. Zato je vrlo važan njihov lični utisak o Srbiji, političkoj i privrednoj stabilnosti, načinu funkcionisanja institucija i vladavini prava. Pozitivna iskustva koja je neko već imao u pogledu poslovanja u Srbiji takođe su od velikog značaja i mogu biti važnija od ekonomskih pokazatelja, predstavljenih u publikacijama. Iz tog razloga je, po mom mišljenju, neophodno da se medijski, kao i na svaki drugi način, što više predstavljaju dobri primeri iz prakse - zaključila je Nada Knežević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.