Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.04.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Zakon o glavnom gradu za veću decentralizaciju opština - Beograd će biti podeljen na prigradsku i gradsku zonu

(Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će novi Zakon o glavnom gradu omogućiti decentralizaciju opština, i na taj način spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

On je gostujući na Studiju B istakao da je završeno usaglašavanje tog zakona koji treba da bude upućen na vladu, a tokom maja ili juna bude predat Skupštini Srbije na usvajanje. Sredinom godine, posle usvajanja Zakona o glavnom gradu biće usvojen i novi Statut grada, prenosi Beoinfo.

Vesić je ukazao da će prema novom nacrtu Zakona o glavnom gradu, Beograd biti podeljen na dve zone - prigradsku i gradsku.

- Gradsku zonu čini će 10 opština, a prigradsku 7 opština, i u tom smislu biće urađena podela nadležnosti. Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90% stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena Republike kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima, i to je suština politike - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podvukao da je novim Zakonom o glavnom gradu predviđeno da gradske opštine izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, umesto do 800 kvadrata, a prigradske opštine do 5.000 kvadrata.

- Takođe, gradskim opštinma biće omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim do 3.000, uz posećanje da je ta nadležnost do sada bila centralizovana. Kada je reč o prigradskim opštinama, novim zakonom biće u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije. Imaće i veće nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, biće uvedeni poljočuvari, kako bi se stalo na put divljim deponijama - precizirao je Vesić.

On je podsetio da je cilj da svaka prigradska opština ima makar jednu veliku investiciju, podsetivši da do dolaska Meiete u Obrebovac, koja treba da zaposli 3.000 ljudi, nije bilo takvih investicija.

Vesić je dodao da je završeno i usaglašavanje Zakona o komunalnoj policiji, a koji treba da uvede više komunalnog reda u glavnom gradu.

- Sadašnji zakon omogućava da imamo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, i to nije dovoljno. Potrebno je da imamo bar 1.000 komunlanih policajaca u odnosu na sadašnjih 300, kako bi bili raspoređeni i po prigradskim opštinama i kako bi se uveo komunalni red u prestonici - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da će se na sledećoj sednici Skupštine grada naći i predlog odluke za povećanje kazne na 25.000 dinara za bahato parkiranje, koje će uključiti kazne za parkiranje na tramvajskim šinama, parkovima, pešačkim zonama i pešačkim prelazima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.