NavMenu

Junetina iz Srbije skuplja od mesa iz drugih zemalja

Izvor: Politika Ponedeljak, 29.04.2019. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Photo and Vector /shutterstock.com)
Izvoz junećeg mesa iz Srbije u Tursku 2018. godine vredeo je 19,2 mil EUR i učestvovao je sa 9% u ukupnom uvozu ovog mesa u tu zemlju, pokazuju podaci koje je Turska prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prošle godine Turska je povećala uvoz sveže i sušene govedine 5,3 puta. Dve trećine mesa kupila je iz Poljske, 18% iz Bosne i Hercegovine, a manje od Srbije je kupila iz Ukrajine, Mađarske, Francuske, Rumunije i Litvanije. Turska je nabavila ukupno 54.000 tona govedine od čega je 3.609 tona došlo iz Srbije. Prosečna uvozna cena bila je 3.959 EUR po toni, dok je iz Srbije kupljena po prosečnoj ceni od 5.314 EUR (34,2% iznad prosečne cene).

- Cena junećeg mesa iz Srbije, koje se prodaje u Turskoj, znatno je viša od onog koje dolazi iz drugih zemalja. Razlog je to što stoka u Srbiji dobija hranu koja nije GMO i koja je kvalitetna. Naravno, da ne bacaju kupci novac zalud. Problem je to što je naš stočni fond oslabljen a govedarstvo na najnižim granama - rekao je Branislav Gulan, agrarni analitičar.

On ističe da je prosečna cena po kilogramu prošle godine dostigla 5,4 EUR i to u oba tromesečja u kojima je proknjižen uvoz. Neznatno višu cenu imala je govedina iz BiH (5,56) dok je poljska koštala 3,47 EUR.

Udruženje proizvođača Agroprofit nedavno je apelovalo na državu da pokuša da nađe rešenje za zastoj u izvozu junetine na tursko tržište. Izvor Politike tada je potvrdio da je uzrok zastoja to što izmena sporazuma o slobodnoj trgovini još nije verifikovana na najvišem nivou. Za ovu godinu dogovorena kvota za bescarinski izvoz je 8.000 tona.

Portal Agroservis objavio je da se proteklih dana govorilo i o početku izvoza žive junadi u Liban i Kinu ali da proizvođači okupljeni oko Udruženja Agrofit odbijaju ponudu od 2,10 EUR po kilogramu i ostaju pri najavljenoj ceni od 2,20-2,30 EUR.

- Odavno se nije dogodilo da u ponudi imamo toliko junadi sa težinom od 650 do 700 kg, kao što imamo danas -rekao je za ovaj portal Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

- Svi naši članovi, a najbrojniji su oni iz Srema i Mačve, neće dati junad ispod cene. Imamo u ponudi tri, četiri farme sa po 100 komada izuzetno kvalitetne junadi - rekao je Đurić.

Kako se navodi ovo Udruženje još nije dobilo nikakav odgovor na pitanje upućeno Ministarstvu trgovine o tome šta se preduzima za obezbeđivanje stalnosti u prodaji junadi, kada se zna da u EU i Turskoj nema dovoljno ovog mesa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.