Izvor: Tanjug | Nedelja, 28.04.2019.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

U BiH uskoro zabrana uvoza automobila ispod Euro 5 standarda

Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržistu automobila u BiH i omogućiti što povoljniji uvoz hibridnih, odnosno vozila na električni pogon, što do sada nije slučaj, prenosi klix.ba.

Navodi se da je trend da se što je više moguće izbaci upotreba vozila na dizel gorivo, a da se njihova upotreba zameni vozilima na električni pogon. U tom cilju, ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se dozvoli bescarinski uvoz te vrste vozila.

- To će snažno uticati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utiču na zagađenje u celoj zemlji sa 30%, to jest jednu trećinu. Sada se mogu uvesti automobili sa Euro 4, što nije dobro za okolinu - konstatovao je Šarović.

On dodaje da će u narednim danima Savetu ministara BiH biti dostavljena nova odluka ministarstva koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo s minimalnim standardom Euro 5.

Navodi se da je donošenje ove odluke prvobitno inicirala Privredna komora Federacije BiH, čiji potpredsednik Mirsad Jašarspahić kaže da je postignuta saglasnost i s Privrednom komorom Republike Srpske.

- Pored ekološkog aspekta, želimo da ograničimo da Euro 4 bude standard za uvoz korišćenih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Na taj način ćemo unaprediti standard u oblasti zaštite životne sredine s aspekta korištenja vozila - rekao je Jašarspahić i upozorio da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.