Izvor: eKapija | Subota, 27.04.2019.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tiršova 2 predstavljaće potpuno novi koncept lečenja - Bolnica na 30.000 m2, u planu da polovina soba bude jednokrevetna

Budući izgled Tiršove 2 (Foto: Beoinfo)
Studija izvodljivosti za objekat nove dečje bolnice Tiršove 2 treba da bude završena do septembra. Do tada nas očekuje intenzivan rad koji podrazumeva da radimo transparentno i da kroz predstavljanje javnosti dođemo do najboljeg mogućeg rešenja, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nakon sastanka na kojem je predstavljen idejni projekat nove zgrade.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Beograda, Univerzitetske dečje klinike, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i kompanija koje su prezentovale idejni projekat, preneo je Beoinfo.

- Razgovarali smo i o spratnosti i funkcionalno-medicinskoj organizaciji zgrade. Ovo je samo jedan od sastanaka, imaćemo ih još i važno je da imamo interakciju između predstavnika radne grupe, klinike i grada kako bismo našli najbolje rešenje. Dobili smo njihove predloge, imaćemo desetak dana da ih analiziramo i damo svoje sugestije kako bismo došli do zgrade kakvu želimo. Ona mora biti jednostavna i laka za održavanje, ali isto tako i jednostavna za snalaženje pacijentima i drugim korisnicima, kao i da se svi u njoj osećaju prijatno i da lakše podnesu tegobe zbog kojih su došli u kliniku - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, lokacija koja je izabrana je i sama izazovna, ali s obzirom na to da želimo da imamo bolnicu u centru Beograda, to je po analizi najbolja moguća lokacija. Cilj je da se nova zgrada uklopi u mesto na kome će se nalaziti, a zato su, kako je istakao, važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

- Tiršova 2 će predstavljati potpuno novi koncept lečenja koji podrazumeva da pacijenti što kraće ostaju u bolnici, ali da se većem broju pacijenata pruži pomoć. Sa jedne strane imamo hitne pacijente koje ćemo zbrinjavati i zato je važno da organizacija bude takva da čekanja u hitnoj službi budu što kraća, a ambulantno lečenje će se obavljati na sličan način kao i do sada, dok bi dnevna bolnica trebalo da primi najviše pacijenata. Intenzivna nega će imati najbolje moguće uslove, najmodernije aparate, opremu i organizaciju, a po sadašnjem planu predviđeno je da 50 odsto soba bude sa jednim ležajem, a druga polovina sa dva - istakao je Radojičić, dodajući da će objekat po planu imati više od 30.000 kvadrata.

On je ukazao da će bolnica biti fleksibilna, tako da ako u jednom momentu na određenom odeljenju bude više pacijenata, moći će da se po potrebi koriste kreveti u drugom delu klinike na lako prilagodljiv način, za razliku od sadašnjeg koncepta, gde su odeljenja potpuno odvojena i gde je tako nešto teško izvodljivo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.