Izvor: Tanjug | Petak, 26.04.2019.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Piloti kompanije Scandinavian Airlines u štrajku, otkazan veliki broj letova

Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Piloti vazduhoplovne kompanije Scandinavian Airlines (SAS) počeli su u petak, 26. aprila, štrajk na neodređeno vreme nakon kraha pregovora s rukovodstvom o povećanju plata.

Od početka štrajka otkazano je preko 1.000 letova širom Skandinavije, a pogođeno je više od 280.000 putnika, prenosi Euronews. Kako se navodi, kompanija SAS ponudila je pogođenim putnicima besplatnu hranu dok čekaju alternativni prevoz, a prevoznik, koji je u vlasništvu švedske i danske vlade, izjavio je da je spreman za nastavak pregovora, ali je upozorio da bi ispunjavanje zahteva pilota imalo strašne posledice za kompaniju.

Kompanija je navela i da piloti zahtevaju 13% veće plate, uprkos tome što zarađuju mesečno oko 8.700 EUR.

Sa druge strane, sindikat pilota saopštio je da se tu ne radi više o platama, već i o radnom vremenu za koje traže da bude predvidljivije i transparentnije.

Iz aviokompanije su prvog dana naveli da štrajk ne utiče na letove koje obavljaju partnerski avioprevoznici SAS-a, što čini oko 30% ukupnog broja letova, a putnike savetuju da pre dolaska na aerodrome provere na internet stranici SAS-a detalje o otkazanim letovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.