Izvor: Radio 021 | Petak, 26.04.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi dali ponudu za izgradnju podzemnih garaža u Novom Sadu - Kompanija spremna da uloži 40 mil EUR

Ilustracija (Foto: Laszlo66/shutterstock.com)
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević saopštio je u četvrtak (25. april 2019.) da su vrlo zadovoljni neobavezujućim javnim pozivom za javne garaže.

Za projektovanje, gradnju i upravljanje podzemnim garažama u Ulici Modene, na Trgu republike, kod Banovine i nadzemne spratne garaže u Šafarikovoj, javila se jedna kineska kompanija. On je naveo da je u pitanju preduzeće čija ćerka firma trenutno u Srbiji ima najveću grinfild investiciju, ali nije otkrio ime. Samo je dodao da je ta kompanija gradu predstavila plan da uloži 40 mil EUR u ove četiri garaže sa ukupno 1.175 parking mesta i to na period od 45 godina. Druga ponuda je stigla od jedne novosadske firme koja je pokazala spremnost da gradi podzemnu garažu u Ulici Modene.

Vučević je naveo da će narednih meseci pripremiti tendere i raspisati ponudu za sve garaže sa željom da krajem godine počnu prvi radovi i da će vreme iskoristiti da animiraju druge potencijalne investitore, navodeći da su imali razgovor sa jednom nemačkom kompanijom o ovoj temi, ali se ona ipak nije odazvala na neobavezujući javni poziv.

Pojasnio je da će prednost imati one kompanije koje budu htele da grade više garaža, mada će moći da se podnese prijava za svaku pojedinačnu podzemnu ili nadzemnu garažu. Prvi čovek Novog Sada je naveo i da će dosadašnji idejni projekti garaža u Ulici Modene i na Trgu republike biti zamenjeni novim, jer, na primer, Kinezi predlažu ulaz u podzemne garaže preko liftova umesto sada predviđenih klasičnih ulaza niz rampe. S druge strane, verovatno će biti uvaženi projekti koji postoje ili se prave za garaže kod Banovine i u Šafarikovoj.

On je istovremeno podsetio da ove godine kreće i uređenje pešačke zone, odnosno Pozorišnog trga, Trga slobode, Kralja Aleksandra i Modene. Prema njegovim rečima, do kraja godine kreće prva faza koja će obuhvatiti okolinu Srpskog narodnog pozorišta, a koja bi prema predračunima trebalo da košta oko 250 miliona dinara. Druga faza će uslediti 2020. godine, a potom i preostalo, a radiće se u segmentima kako deo centra Novog Sada ne bi bio potpuno zatvoren za pešake.

Kako je najavio, za popločavanje će se u velikoj meri koristiti granit umesto behatona kojim je pokriven deo centra i sve će se uskladiti sa izgradnjom podzemne garaže u Ulici Modene, kako ne bi bilo poklapanja.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao i da Novi Sad pokušava da utiče da se reši problem sa nikad dovršenom zgradom Poštanske štedionice na Pozorišnom trgu koja tu stoji od početka devedesetih godina, ali da je spor između Pošte i jedne italijanske firme oko vlasništva za sada nerešiv. On je dodao da je toliko sve komplikovano oko dokumentacije, da ni on kao advokat i pravnik neke stvari u tom sporu ne može da objasni i shvati.

O izdavanju Galenske laboratorije na pet godina, Vučević je naveo da očekuje da Grad dobije dobru ponudu. Njegovo je mišljenje da će se povoljno rešiti problem Apoteke jer su već smanjili broj zaposlenih i od preostalih 65, najmanje njih 46 ide kod koncesionara, pet u Galensku laboratoriju i ostali u preostalu gradsku apoteku.

Govoreći o javno-privatnim partnerstvima Vučević je rekao i da je Grad imao već jedan pokušaj prošle godine sa JKP Stan, ali da je ugovor raskinut odmah na početku jer je litvanski partner počeo da vrda sa uplatama. On je naveo da će Novi Sad isto učiniti i u slučaju da bude problema kod Apoteke Novi Sad, mada ih ne očekuje jer se radi o velikoj nemačkoj kompaniji.

Gradonačelnik je dodao i da Grad neće raspisivati novi poziv za javno-privatno partnerstvo za Stan, jer nema zainteresovanih, ali da će nastaviti da se bori za to preduzeće i da je već smanjen veliki deo dugova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.