NavMenu

Batagon uplatio 43 mil KM za Fabriku glinice Birač

Izvor: Glas Srpske Petak, 26.04.2019. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Švajcarska kompanija Batagon uplatila je 43 mil KM za potraživanja u Fabrici glinice Birač u stečaju, koju je kupila od Republike Srpske, potvrdio je za portal capital.ba premijer RS Radovan Višković, a prenosi Glas Srpske.

- Novac još nije legao na račun, ali je Vlada RS dobila izvode iz švajcarskih banaka da je uplaćen - rekao je Višković.

On je istakao da sada problem predstavlja najnovije rešenje Osnovnog suda u Zvorniku kojim je Fabrika glinice Birač obavezana da Pavgordu plati više od 122 mil KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem Alumine.

- Naši pravni timovi već razmatraju novonastale okolnosti. Uložićemo žalbu, ali ona ne odlaže izvršenje, tako da se sada nalazimo u jednoj pravnoj zavrzlami. U svakom slučaju, Vlada će učiniti sve da zaštiti privredni kapacitet i radnike Alumine. Nećemo dozvoliti narušavanje proizvodnje - naglasio je Višković.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa Batagonom ugovore o prodaji ukupno 43 mil KM potraživanja od Fabrike glinice Birač u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mesec dana da uplati Srpskoj taj iznos.

Batagon je po nominalnoj ceni kupio sva potraživanja koja u FG Birač imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te Elektro-Bijeljina, a koja ukupno iznose 43 mil KM.


Batagon će preuzeti mesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru poverilaca FG Birač i kao najveći poverilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije Alumine.

Batagon se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel Bistrica na Jahorini, a osim toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22% bijeljinske Pavlović International Banke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.