NavMenu

Vozni park u Srbiji stariji od 17 godina - Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta predlažu podsticaje za kupovinu novih automobila

Izvor: Mondo Četvrtak, 25.04.2019. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Prosečna starost ukupnog voznog parka u Srbiji iznosi 17,1 godina, od čega je vozni park putničkih automobila neznatno mlađi i njegova prosečna starost iznosi 16,4 godine. Ovo je rezultat predstavljen u okviru rada "Indikatori bezbednosti vozila na teritoriji lokalnih samouprava" čiji su autori profesori beogradskog Saobraćajnog fakulteta.

Najmanja starost je u Beogradu (13,3 godine), a slede Novi Sad (16,1), Subotica (17,4), Kragujevac (17,8), Zrenjanin i Čačak (17,9). S druge strane su gradovi sa prosečno najstarijim automobilima. Ovu "titulu" dele Leskovac i Prokuplje (20,7 godina), a slede Zaječar i Pirot (20,6) i Vranje (20,1). Samo u Beogradu je dvocifren procenat automobila mlađih od 6 godina (13,2%).

Prema podacima policijskih uprava, u 20 od ukupno 27 uprava, više od 90% automobila je starije od 10 godina.

Zaključak ove studije je da se vozni park u Srbiji mora obnavljati, posebno iz razloga bezbednosti saobraćaja i zagađenja životne sredine.

Autori predlažu da država ponudi podsticaje za kupovinu novih automobila. Postoje i mere destimulacije vožnje starijih automobila, kao što su zabrana kretanja delovima gradskih sredina, uvećani troškovi registracije i osiguranja starijih vozila.

- Postojeći sistem upravljanja voznim parkom u našoj zemlji ne podstiče posedovanje novih vozila, kroz fiskalnu i parafiskalnu politiku - stoji u zaključku ove studije.


Prosek u EU i komšiliku

Prosečna starost voznog parka u Evropskoj uniji se bitno razlikuje u odnosu na Srbiju. Tamo 44% voznog parka čine vozila do šest godina starosti, četvrtinu od šest do 10 godina, a starija od 10 drže oko trećine tržišta.

U Rumuniji, prema godišnjem izveštaju za 2018. udruženja proizvođača automobila ACEA, automobili su u proseku bili stari 16 godina. U Češkoj i Hrvatskoj prosek je nešto viši od 14 godina, dok u Poljskoj iznosi 13 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.