Izvor: Beta | Četvrtak, 25.04.2019.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za zaštitu voda u Srbiji potrebno 6 mlrd EUR

(Foto: Vastram/shutterstock.com)
U narednih 16 godina u oblast zaštite voda u Srbiji biće potrebno ulaganje od 6 mlrd EUR, rečeno je u sredu (24. aprila 2019.) u Privrednoj komori Srbije (PKS) na otvaranju prvog srpsko-holandskog biznis foruma "Voda i energije 2019", koji je okupio više od 100 kompanija iz dve zemlje.

- Srbija zaostaje za EU u ovoj oblasti, ali ima ogroman prostor i potencijal za razvoj. Devet holandskih kompanija i više od 90 firmi iz Srbije ima priliku da razgovara o poslovnoj saradnji u oblasti upravljanja vodnim resursima, zaštite životne sredine i energije - kazao je savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović.

Prema njegovim rečima, Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, jedno je od ključnih na kome će se pokazati koliko je Srbije spremna da prihvati ono što EU zahteva od Srbije, kako bi postala njen deo, zbog čega je saradnja sa Holandijom dragocena.

- Holandija je jedan od najvećih investitora u Srbiji, koja je u proteklih 20 godina uložila više od 2,5 mlrd EUR - kazao je on i dodao da u Srbiji posluje više od 500 kompanija u većinskom vlasništvu ljudi iz Holandije.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool rekao je da je njegova zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji, da je uložila u mnoge oblasti, navodeći da zaštitu voda i obnovljive izvore energije trenutno vidi kao oblasti koje "najviše obećavaju".

Kako je istakao, Holandija je zemlja sa dugogodišnjim iskustvom u oblastu upravljanja vodama, jer joj je jedna trećina teritorije ispod nivoa mora. Dodao je da Holandija veliko iskustvo ima i u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno energije vetra i njene kompanije spremne su da ga podele sa kolegama iz Srbije.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakičević kazao je da je za upravljanje otpadnim vodama, odnosno izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, potrebno uložiti oko 1,3 mlrd EUR, a 2,5 mlrd EUR za kolektore i kanalizacionu mrežu.

On je naglasio da je tekući program vodosnabdevanja i prečišćavanja voda, koje njegovo Ministarstvo sprovodi, doneo brojne benefite "koji se ogledaju u povećanju kvaliteta života stanovnika, rastu stranih direktnih investicija i razvoju turizma".

- Kroz program vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima srednje veličine u Srbiji, čija je vrednost 142 mil EUR, obezbeđena je podrška u modernizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture - rekao je Lakićević.

Dodao je da je od početka realizacije 1,6 miliona stanovnika je imalo benefite od tog programa. Prema njegovim rečima, kroz deo ovog programa, koji je vredan 48 mil EUR, u Kraljevu, Loznici, Pančevu, Šapcu, Smederevu, Simboru i Vršcu obezbeđeno je održivo snabdevanje vodom za piće u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i regulativama EU.

Lakićević je naveo da je postignuta saglasnost da se pruži podrška za još osam gradova u Srbiji kako bi im se obezbedilo prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Prema njegovim rečima, investicioni budžet tog novog programa iznosi 50 mil EUR, zbog čega je pozvao i predstavnike holandskih firmi da učestvuju u tom programu.

Pomoćnik u Ministarstvu zaštite životne sredine Slobodan Perović zahvalio je na pomoći Vladi Holandije od 8 mil EUR pri uređenju sistema za prikupljanje otpadnih voda u Leskovcu, koji je omogućio da 19 sela ima kanalizaciju i bude priključeno na sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

On očekuje dalju dobru saradnju sa Holandijom, pre svega u domenu razmene stručnjaka i novih tehnoliogija.
- U sedmogodišnjem periodu planirano je finansiranje 42 projekta vrednih više od milijardu evra u tretman opasnih voda - rekao je on.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva rudastva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.