Izvor: Južne vesti | Četvrtak, 25.04.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi rekonstruišu prugu Beograd-Niš-Preševo - Vrednost investicije 760 mil EUR

Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Prvi korak ka modernizaciji pruge na Koridoru 10 Beograd-Niš-Preševo, načinjen je potpisivanjem ugovora Vlade Srbije i kineske železničke frime CRBC o izradi studije za razvoj i izvođenje radova na toj trasi.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić naglašava da je ugovorom definisano projektovanje, isporuka i izvođenje radova na određenim deonicama na pruzi Beograd-Niš-Preševo, ali i izgradnji dvokolosečne pruge.

- Mi ćemo sa kineskim partnerima definisati detaljan delokrug aktivnosti, podelu konkretnih obaveza i rokove za završetak Tehničke i ekonomske studije, a vrednost realizacije projekta biće utvrđena u okviru komercijalnih ugovora koje ćemo potpisivati po fazama, za svaku pojedinačnu pružnu deonicu posebno - ističe Jevtić.

Na pruzi Beograd-Niš, dodaje Jevtić, preostale su za rekonstrukciju deonice ukupne dužine oko 200 km, a procenjena vrednost je oko 600 mil EUR. Dužina deonice Niš-Preševo je 88 km, a vrednost investicije oko 160 mil EUR.

Inače, ugovor je potpisan u Kini, gde srpska delegacija u kojoj je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, boravi na samitu "Jedan pojas, jedan put".

Podsetimo, iz Pekinga je stigla vest da je potpisan Protokol o saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na izgradnji Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da je samo u saobraćajnoj infrastrukturi ukupna vrednost tekućih i planiranih projekata Srbije i Кine oko 7,5 mlrd EUR i podsetila da je Srbija jedna od prvih zemalja koje su potpisale memorandum sa Кinom u vezi s inicijativom "Jedan pojas, jedan put".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.