NavMenu

Facebook očekuje da plati 5 mlrd USD zbog kršenja privatnosti - Umanjena neto zarada u prvom kvartalu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.04.2019. 10:54
Komentari
Podeli
Kompanija Facebook (Fejsbuk) očekuje kaznu u iznosu do 5 mlrd USD od američke Federalne komisije za trgovinu (FTC), koja sprovodi istragu o tome da li je ta društvena mreža prekršila propise o privatnosti svojih korisnika.

Izdvojila su 3 mlrd USD na ime nepredviđenih troškova u vezi sa eventualnom kaznom, ali su naveli da slučaj i dalje nije rešen, prenosi agencija AP. Ovaj trošak je znatno umanjio neto zaradu Fejsbuka u prvom kvartalu, iako su prihodi porasli za 26% u tom periodu.

FTC od marta 2018. godine vodi istragu o umešanosti Fejsbuka u skandal sa davanjem privatnih podataka svojih korisnika kompaniji Cambridge Analytica (Kembridž Analitika), koje je ona zloupotrebila za potrebe predizborne kampanje predsednika Donalda Trampa. Ta kompanija je pristupila podacima čak 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog pristanka.


Kolika je dobit Fejsbuka?

Neto dobit kompanije za prva tri meseca iznosi 2,43 mlrd USD odnosno 85 centi po akciji. To je pad od 51% u odnosu na 4,99 mlrd USD ili 1,69 USD po deonici u 2018. godini.


Ukoliko se isključi efekat ovog jednokratnog troška, Fejsbuk je u prvom kvartalu zaradio 1,89 USD po deonici. Prihodi su porasli za 26% na 15,08 mlrd USD u odnosu na prošlu godinu.

Investitori su ignorisali infromaciju o potencijalnom jednokratnom trošku Fejsbuka na ime kazne, poguravši cenu akcija kompanije naviše za preko 9%, na gotovo 200 USD, u produženom trgovanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.