NavMenu

Svetska banka odobrila Srbiji 102 mil USD za unapređenje eUprave i Poreske uprave

Izvor: Beta Četvrtak, 25.04.2019. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Svetska banka saopštila je danas (25. aprila 2019.) da je Srbiji za Projekat unapređenja usluga elektronske uprave i Projekat modernizacije Poreske uprave odobrila 102 mil USD kredita.

To bi trebalo, kako je navedeno u saopštenju, da građanima obezbedi brže, transparentnije i jeftinije javne usluge i omogući Vladi Srbije bolju naplatu prihoda, a istovremeno da se poveća efikasnost poreskog sistema i olakša građanima izvršavanje poreskih obaveza i da se smanji korupcija.

Projektom unapređenja usluga elektronske uprave, vrednim 50 mil USD, finansiraće se registracija svih javnih usluga u Srbiji, navedeno je u saopštenju i precizirano da će 30 usluga značajnih za svakodnevni život građana biti u potpunosti digitalizovano do kraja projekta.

Dodato je da će još 120 različitih usluga važnih za život građana biti pažljivo proučeno i pripremljeno za punu digitalizaciju koju će vlada sprovesti u budućem periodu.

- Međunarodno i iskustvo u regionu pokazuje jasnu korist od digitalizacije u smislu pojednostavljivanja procedura, veće efikasnosti kao i smanjenja troškova javnih usluga za građane - kazao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

On je dodao da su koristi od takvih reformi i smanjenje šansi za korupciju, kao i u ohrabrivanju ekonomskih ulaganja.

- Tako su na primer mnoge zemlje u proteklih deset godina smanjile vreme i troškove pristupa uslugama između 25 i 50%, a što je delimično doprinelo većim privatnim investicijama i otvaranju radnih mesta - kazao je Ndegva.

Cilj Projekta modernizacije poreske uprave, vrednog 52 mil USD je unapređenje efikasnosti naplate poreza i omogućavanje građanima i preduzećima da lakše izvršavaju svoje poreske obaveze, što se u izveštaju Doing Business Svetske banke već godinama naglašava kao oblast u kojoj Srbija zaostaje.

Projektom će se finansirati unapređenje pravnog okvira kako bi se omogućilo priznavanje digitalnih dokumenata u pravnim procedurama, čuvanje dokumenata i upravljanje podacima, razmena informacija između Poreske uprave, drugih državnih institucija i trećih lica.


Takođe treba da obezbedi uvođenje procedura za automatsku razmenu podataka sa zemljama članicama EU i da pomogne u usklađivanju postojećih zakona sa evropskim standardima.

Projektom će se takođe unaprediti procesi u poslovanju kao što je automatizacija procesa izdavanja uverenja o izmirenim poreskim obavezama i omogućavanje poreskom obvezniku da je pribavi putem interneta, čime će se smanjiti transakcijski troškovi za poreske obveznike.

Kako je navedeno u saopštenju, projektom će takođe biti finansirano značajno unapređenje hardvera i softvera u samoj Poreskoj upravi, što će omogućiti bolju uslugu.

- Modernizacija poreskog sistema u Srbiji treba u krajnjoj liniji da doprinese olakšanju tereta izvršavanja poreskih obaveza za poreske obveznike kroz smanjenje vremena potrebnog za izvršenje poreskih obaveza, a što će dodatno podstaći ulaganja i rast poslovanja - kazao je Ndegva i dodao da će pomoći i Vladi Srbije u boljoj naplati poreza.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.