Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2019.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiji sve manje gazdinstava, ali više uzoranih njiva - Obrađuju ih mašine starije od 20 godina

(Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)
Broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji iznosi 569.310, što je 9,9% manje u odnosu na popis iz 2012. godine, pokazuju prvi rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava. Najveći broj gazdinstava registrovan je u Zlatiborskoj oblasti.

Iako je broj poljoprivrednih gazdinstava smanjen, površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta je za 1% veća u odnosu na pre sedam godina i iznosi 3.476.788 ha. Najveći rast je u Regionu Južne i Istočne Srbije.

Osam od deset gazdinstava koristi sopstveni traktor, a čak 83% traktora starije je od 20 godina.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava u proseku imaju 61 godinu što predstavlja povećanje od dve godine u odnosu na prethodni popis. Jedan od pet vlasnika gazdinstava su žene, a svaki 14. nosilac gazdinstva mlađi je od 40 godina.

Najviše mladih ima u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Prosečna veličina oranica i bašta je 4,5 ha, što je 13,5% veća površina po gazdinstvu nego pre sedam godina. Najveći porast veličine gazdinstava zabeležen je u Srednjobanatskom okrugu.

Republički zavod za statistiku sproveo je ovu anketu od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine. Učestvovalo je 120.000 poljoprivrednih gazdinstava, a prikupljeni su podaci o poljoprivrednoj mehanizaciji, zemljištu, radnoj snazi na gazdinstvima, broju životinja i primenjenim agrotehničkim merama. Za njeno sprovođenje utrošeno je 2,59 mil EUR, a sredstva su obezbeđena većim delom iz pretpristupnih fondova EU ali i nacionalnog budžeta.

Konačni rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava biće objavljeni 30. juna 2019.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.