Izvor: RTS | Četvrtak, 25.04.2019.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Konfekciji Tibet moda iz Ćuprije nedostaje 150 radnika - Niko neće da šije ni za 33.000 dinara

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com )
Turska konfekcija Tibet moda u Ćupriji već mesecima ne može da pronađe radnike. Kako kažu, predstavljali su se i na sajmovima zapošljavanja, imaju i veliki bilbord na upravnoj zgradi, ali mašine u drugoj smeni stoje, iako posla ima za tri smene. Fabrici trenutno nedostaje oko 150 radnika različitih struka, ali uglavnom šivača.

- Ne moraju da imaju radno iskustvo, niti ikakve veze sa tekstilom. Mi ćemo ih naučiti da šiju, peglaju, apsolutno svemu. Sprovodimo obuke preko Nacionalne službe za zapošljavanje koje su plaćene, a služba takođe obezbeđuje prevoz - kaže generalni menadžer Tibet mode Aleksandra Todorović.

Kako bi organizovala proizvodnju, Lenuta Marioara došla je iz Rumunije, jer nije bilo dovoljno stručnih osoba za to mesto.

U razgovorima sa novinarima RTS-a radnice su navele da im je na poslu dobro, da imaju pauze i slobodne dane, plaćen prevoz i bolje plate nego ranije. Takođe, navele su da nije bilo kažnjavanja i da rukovodstvo sa njima razgovara, kako bi utvrdilo šta im smeta i šta bi moglo da se poboljša.

S obzirom na to da retko ko sada želi da radi za minimalac, u Tibet modi su uveli normu i povećali plate, pa se sada zarađuje u proseku oko 33.000 dinara.

Ono što je takđe primetno jeste da u Pomoravlju već postoji nezvanična lista poželjnih poslodavaca i onih za izbegavanje, ali isto tako i situacija da su ljudi često primorani da ne biraju poslove.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.