Izvor: biznis.ba | Sreda, 24.04.2019.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja sa Norvežanima ojačala TTU Energetik - Oprema iz Tuzle ugrađena u štamparske komplekse

Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Preratni ponos ne samo tuzlanske regije već i šire, Tvornica transportnih uređaja Tuzla koja danas deluje pod novim nazivom TTU Energetik, ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate.

O tome govori povratak na stara tržišta i osvajanje novih, poput tržišta Norveške. Impresije o onome što TTU jeste i što bi u budućnosti mogao da bude, prilikom obilaska pogona ove respektabilne firme iz oblasti domaće metalske industrije, preneo je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

On smatra da je TTU primer revitalizovane firme, kojih ima mnogo u BiH i od kojih su mnogi odustali.

- Postoji ogroman potencijal, a najvažniji je onaj u ljudima, koji su godinama radili i koji poznaju materiju. Potencijal je i u mehanizaciji, sofisticiranim uređajima za komplikovane zahvate kojih ima mnogo - kazao je.

Direktor TTU Energetik Almir Zulić istakao je da su uspeli da se vrate na tržište, te da rade isključivo na istim projektima kao u dugogodišnjoj uspešnoj istoriji.

- Već godinu i po smo veoma uspešni izvoznici u Norvešku. Naša oprema ugrađuje se u štamparske komplekse -kazao je Zulić te dodao da je njihov cilj razviti određene prototipe za brodarsku industriju i da trenutno rade na edukaciji kadrova.

Saradnja sa norveškim firmama traje godinu i po, a prilikom sastanka s ambasadorom BiH u ovoj zemlji analizirani su izvozni kapaciteti te razgovarano o proširenju saradnje odnosno mogućim konkretnim potezima.

Makarević je izrazio optimizam da će TTU u budućnosti pogon obogatiti i drugim proizvodima te uspostaviti saradnju s drugim firmama.

TTU Energetik zapošljava blizu 180 radnika sa izraženim radnim veštinama koje su primer sve većem broju mladih zaposlenika što nakon završetka srednje škole ovde stiču specifičnu praksu. Menadžment firme je ponosan na činjenicu da je prošlogodišnji izvoz iznosio 7% u odnosu na kompletan promet u 2018. godine.

Tagovi:
Nedim Makarević
Almir Zulić
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.