Izvor: eKapija | Sreda, 24.04.2019.| 16:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lideri zemalja Zapadnog Balkana stižu u Sarajevo na godišnji sastanak EBRD-a

U okviru predstojećeg Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se 7, 8. i 9. maja ove godine održati u Sarajevu, Bosnu i Hercegovinu će posetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

Priliku koju svim zemljama regiona donosi ovaj veliki događaj, prepoznali su i lideri 6 zemalja Zapadnog Balkana, pa će tako, ovim povodom, glavni grad BiH posetiti predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u ovom delu programa, predstavljati predsedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana će se okupiti u sklopu programa konferencije, te diskutovati o brojnim temama ekonomske i političke prirode, ključnim za celu regiju.

U fokusu programa konferencije naći će se tema od velikog značaja za sve – "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta", u okviru koje će pokriti širok spektar pitanja i tema, koji se odnose na sve zemlje regije. Jedna od najvažnijih sigurno je i prezentovanje mogućnosti za ulaganja na području celog Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina će, u okviru Sesije o potencijalima za investiranje u BiH, imati posebnu priliku za promociju svih strateških industrijskih grana zemlje.

Svi ovi događaji će okupiti istaknute govornike, koji će u BiH stići iz celog svijeta, a svi zainteresirani više detalja o samom Godišnjem sastanku mogu pronaći na linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.