NavMenu

Inovacije sa Sajma građevinarstva - Statički mešač fluida, infrared paneli za grejanje čvrstih tela i inverter scroll chilleri koji greju i na -30 (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2019. 15:17
Komentari
Podeli
LG Chiller (Foto: LG Electronics)LG Chiller
Posle izveštaja o ponudi građevinskog materijala i mašina na 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, eKapija je posetu ovogodišnjem sajmu završila obilaskom štandova firmi koje se bave projektovanjem i prodajom nekretnina, izgradnjom montažnih kuća i proizvodnjom opreme, od kojih su mnoge prvi put predstavile svoje inovativne proizvode.

Firma Borplastika EKO iz Novog Sada, koja se bavi tretmanom otpadnih voda iz industrije, sanitarno-fekalnih i atmosferskih otpadnih voda, prisutna je na tržištu Srbije već 10 godina u okviru Borplastika Grupe.

Prema rečima direktora Marina Manojlovića, na ovom sajmu su osvojili nagradu Beogradskog sajma Nova vizura u oblasti građevinarstva za svoj novi proizvod statički mešač fluida.
(Foto: Borplastika EKO)

- Statički mešač fluida je inovacija na tržištu, on meša dva različita fluida i pravi jedan koji je ravnomerno raspoređen. Osim toga, na sajmu smo predstavili i svoj standardni proizvodni program u vidu gravitacionih bioloških prečistača, na primer SBR biološki prečistač sanitarno-fekalne vode, izuzetno koristan hotelima sa velikom frekvencijom gostiju - govori Manojlović za eKapiju.

Dodaje da je Borplastika, koja je na sajmu građevinarstva prisutna dugi niz godina, posetiocima prikazala i deo proizvodnje za tretman vazduha - filtere vazduha za šaht okna protiv neprijatnih mirisa iz kanalizacije, kao i nekoliko proizvoda protiv neprijatnih mirisa samih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

A firma LG Electronics predstavila je sajamskoj publici najsavremenija rešenja za klimatizaciju i pripremu sanitarne vode za stambene i poslovne objekte i industriju.

Kako nam je rekao Nenad Črnila ispred ove kompanije, akcenat je bio na tehnologijama VRF sa najvišim stepenom efikasnosti i toplotnim pumpama vazduh-voda za stambenu izgradnju na freonu R32, monoblok, koje sem grejanja i hlađenja vrše i pripremu sanitarne vode i koje su, kako je istakao, sa svojom efikasnošću i garantovanim parametrom rada do -7 stepeni, van konkurencije.

- Premijera ovogodišnjeg sajma kada je reč o firmi LG Electronics, ali i celom tržištu Srbije, jesu inverter scroll Chilleri - toplotne pumpe koje mogu da rade i do -30 stepeni spoljne temperature vazduha. Ove pumpe u potpunosti mogu da preuzmu ulogu grejanja i hlađenja na poslovnim objektima, hotelima i slično. Jedinstvene su na našem tržištu po karakteristikama, jer trenutno nema drugih uređaja koji mogu da greju na spoljnoj temperaturi ispod -20 stepeni - ističe Črnila.

Beogradska kompanija Klima BG solutions, koja se bavi klimatizacijom i ventilacijom, prikazala je najnoviji proizvod na svetskom tržištu iz svog sektora.

- Reč je o infrared panelima koji se proizvode u Kini i koji greju čvrsta tela umesto vazduha. To je hit na svetskom tržištu i idealan proizvod za hotele i sve koji se bave ugostiteljstvom - navodi menadžer prodaje firme Klima BG Solutions Milan Matić i dodaje da ta kompanija nudi jedinstven model koji prikazuje i vremensku prognozu.

Matić je naveo da je ta kompanija prvi put učestvovala na Sajmu građevinarstva i da su izuzetno zadovoljni interesovanjem i svojim nastupom.

Igor Lekić, inženjer tehničke podrške u kompaniji TeamCAD koja je gold partner Autodeska, za naš portal je rekao da je ta firma na ovogodišnjem sajmu prezentovala usluge koje pruža projektantima na bazi softvera za projektovanje koji se koriste u arhitekturi, konstrukciji, mašinstvu itd.

- Prikazali smo i virtuelnu realnost, odnosno novu VR tehnologiju na bazi Autodesk softvera i Unity platforme za pravljenje kompjutreskih igrica, koja je razvijana u prethodnih nekoliko godina i koja omogućava korisniku da se prošeta projektovanim modelom - istakao je Lekić i dodao da su se mašinci, arhitekte i građevinci u velikom broju interesovali za VR, jer je reč o jedinstvenoj i nepristupačnoj tehnologiji, s obzirom da je taj hradver veoma skup.


Osim toga, Team CAD se na sajmu predstavio i uslugama za konsalting i programima kao što su Revit, Advance Steel i Robot (program za analizu opterećenja konstrukcije).

Novina je bilo i na štandu beogradske agencije za nekretnine Eurostan. Kako nam je rekao Damir Nećak, direktor i vlasnik kompanije, Eurostan je ove godine posetiocima sajma predstavio dve nove poslovnice u Beogradu, koje se nalaze na Vidikovcu i u Makenzijevoj ulici na Vračaru.

- Tržište nekretnina je u ekspanziji i Izuzetno smo zadovoljni odzivom klijenata na sajmu - istakao je Nećak.

Na sajmu smo pronašli i dugogodišnje izlagače - proizvođača montažnih objekata Monter gradnja Ćurčić iz Ivanjice.

Ova kompanija se bavi se proizvodnjom montažnih kuća i objekata svih namena - za vikendice, vrtiće, škole, kioske, garaže, hale, magacine, prodavnice.

Kako je za eKapiju kazao Miloš Ćurčić, vlasnik i direktor firme, Monter gradnja Ćurčić se već petnaestu godinu zaredom predstavlja na Sajmu građevinarstva, a ove godine izložila je pounudu svog standardnog asortimana koji obuhvata kompletnu izradu elemenata pomenutih montažnih objekata sa osnovnim i pomoćnim materijalom, prevozom i montažom.

Sa svojom standardnom ponudom posetiocima sajma predstavila se i firma AMS Electronic iz Niša za uvoz i distribuciju opreme za tehničko obezbeđenje objekata.

Saša Anđelković, direktor i vlasnik kompanije, navodi da su na sajmu prikazali deo asortimana mehaničke zaštite objekata i sistema za automatizaciju prolaza - motora za kapije i automatskih rampi i vrata italijanskog proizvođača BFT.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.