Izvor: eKapija/Blic | Sreda, 24.04.2019.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

GSP Beograd potpisuje ugovor o nabavci 244 nova solo autobusa

(Foto: Beograd.rs)
U četvrtak, 25. aprila, tačno u podne, GSP Beograd potpisaće ugovor o nabavci 244 nova solo autobusa, a potpisivanju ugovora prisustvovaće zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

Prema navodima Blica, čelnici najvećeg gradskog prevoznika ugovore će potpisati sa zastupnicima lizing kuće S-Leasing, predstavnicima kompanije MPN promet i kompanijom Higer iz Kine.

Kako je Blic ranije najavio, prvi kontingent od 70 vozila biće autobusi turske firme BMC, koji bi shodno tenderskoj dokumentaciji, trebalo da stignu u srpsku prestonicu za 60 dana od potpisivanja ugovora - dakle do kraja juna.

Ostatak autobusa biće kineski, marke Higer, a rok za njihovo dopremanje je 180 dana, odnosno do kraja oktobra ove godine. Vrednost obe nabavke je oko 45 miliona EUR.

Podsetimo, tenderi za nabavku autobusa raspisani su početkom marta ove godine, o čemu je eKapija pisala. Tom prilikom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić se osvrnuo na studiju "Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu" iz januara ove godine, koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu na zahtev Grada Beograda.

Studija je, kako je rekao, pokazala da 150 autobusa čeka rashod, a da 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina, što ukupno iznosi 427 vozila. Stoga, u naredne tri godine je potrebno nabaviti 300-400 novih vozila, od čega u 2019. godini minimum od 150 do 200 - naveo je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.