Izvor: Tanjug | Sreda, 24.04.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prodaja Jubmes banke posle praznika - Stigla ponuda vredna više od 5 mil EUR

Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, rekao je ministar finansija Siniša Mali, napominjući da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika.

- Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vredna nešto više od 5 mil EUR za 28,5% državnog udela - navodi Mali.

Podseća da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donela odluku prošle godine da izađe iz vlasništva u toj banci.

- Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a. Dajemo šansu da neko od privatnika nastavi da razvija tu banku na pravi način - kaže ministar finansija.

Na prodaju je 28,51% kapitala Jubmes banke, a ponude su mogle da se podnesu do 9. aprila.

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 mil EUR i ukupan kapital oko 30 mil EUR. Banka ima dve filijale.

Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stecajni upravnik.

Ministar Mali ističe da država nastavlja da radi i na pronalaženju strateškog partnera za Komcercijalnu banku.

- Država želi da ostane u Poštanskoj štedionici, a da pronađe partnere koji će se dalje baviti bankama u kojima država ima vlasnistvo i iz kojih želi ove godine da izađe. Jubmes banka je za mene projekat iz kojeg država izlazi i ostaje još Komercijalna banka - naveo je Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.