Izvor: Novosti | Sreda, 24.04.2019.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proširenje privredne zone na Čukarici - U planu rekonstrukcija Fabrike kartona na Umki i sanacija klizišta

(Foto: YouTube)
Urbanistički zavod Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije fabrike kartona Umka, kojim se predviđa modernizacija postojećeg kompleksa i rekonstrukcija. Građani Čukarice do 6. maja imaju priliku da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove svoja mišljenja u pisanoj formi na planirana rešenja.

Kako stoji u elaboratu, u okviru privrednih zona planira se rekonstrukcija i modernizacija postojećeg kompleksa uz izgradnju nedostajućih objekata. Takođe, moguće je i njegovo proširenje usled planiranog povećanja kapaciteta proizvodnje.

- Predmetno područje sadrži najveći procenat aktivnih klizišta - stoji u elaboratu za rani uvid.

Postojeće korišćenje zemljišta, buduće razvojne mogućnosti i prioriteti uređenja najvećim delom su definisani ovom karakteristikom. To uslovljava dalju plansku razradu pojedinih celina, kako bi se jedinstveno odredili uslovi sanacije i mogućnosti nove izgradnje.

Cilj izrade plana je definisanje uslova za tehnološko unapređenje i proširenje postojećeg kompleksa, što, između ostalog, podrazumeva proračun kapaciteta infrastrukture, kao i preispitivanje regulacija i profila obodnih saobraćajnica. U skladu sa odlukom koju je Skupština grada Beograda donela na sednici održanoj krajem juna prošle godine, Plan detaljne regulacije obuhvata deo gradske opštine Čukarica, između regulacija saobraćajnica Savska i Obrenovački put. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47 hektara, a reč je o delovima Ostružnice, Umke, Pećana, Velike Moštanice i Sremčice.

Rani uvid u plan biće dostupan u zgradi Gradske uprave, svakog radnog dana od 9 do 18 sati.


Očuvanje šuma

Na oko 15% predmetnog područja zastupljene su prirečne šume i delovi nekadašnjih šuma. Kako je predviđeno planom, postojeće šume treba očuvati i uklopiti u plansko rešenje, budući da imaju dragocenu ulogu u očuvanju biodiverziteta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.