Izvor: Startit | Sreda, 24.04.2019.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Treći najbolji igrač PES-a na svetu dolazi iz Srbije i radi u proizvodnji eksploziva

Ilustracija (Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Na nedavno završenom World Electronic Sports Games turniru (WESG), održanom u Čongćingu (Kina), Srbija je postigla zapažen uspeh. Učestvovali smo u četiri igre – Seventy u StarCraft II, Ast3r1x u HearthStone, ekipa Valiance u CS:GO i RoksaCZV22 u Pro Evolution Soccer-u (PES). Čak u tri igre, srpski gejmeri su uspeli da prođu grupnu fazu takmičenja. Najveći uspeh je postigao Marko Roksić koji je turnir u PES-u završio na trećem mestu.

WESG važi za jedan od najvećih turnira u elektronskim sportovima — predstavlja nezvanično svetsko prvenstvo. Sa Markom smo razgovarali o njegovom učešću, ali i o trenutnom stanju u kome se elektronski sportovi nalaze u Srbiji.


Put na WESG

Marko je bio drugi u svojoj grupi i tako se plasirao u četvrtfinale. Tamo je pobedio, ali ga je u polufinalu zaustavio najbolji brazilski igrač alemao_psbr. Njega je inače već bio savladao u grupi, ali u ovoj fazi nije imao sreće. U borbi za treće mesto pobedio je iranskog predstavnika i tako osvojio nagradu od 7.500 dolara.

- Treće mesto jeste veliki uspeh, ali sam se malo razočarao pošto sam išao na osvajanje. Mislim da sam u polufinalu objektivno bio bolji, što je pokazala i statistika. Međutim, pomalo nisam imao sreće, pomalo sam bio neozbiljan…

Ipak, ja sam tek pre godinu i po počeo ozbiljnije da igram i ovo je bio prvi pravi veliki turnir na kojem sam učestvovao. Ranije sam igrao samo na regionalnom turniru u Zagrebu, koji sam osvojio. Tako da je treće mesto na svetu za mene stvarno veliki uspeh.

Kvalifikacije za WESG su u Srbiji održane u formi offline takmičenja. Ovo su omogućili Adria esports asocijacija, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije i Alisports. Marko naglašava kako je to stvarno velika stvar, pošto je Srbija jedina država u Evropi gde kvalifikacije nisu bile online.

Za sve one koji su emotivno uključeni u debatu PES ili FIFA, Marko govori o razlici između ovih igara i objašnjava kako je PES odabran za WESG.

- Razlika je što se za FIFU kupuju poeni koji se koriste da se izgradi tim. Kvalifikacije za turnire igraš sa timom koji si kupio. Kod PES-a, s druge strane, igraš sa "pravim" igračima, koji trenutno igraju u klubovima. Zbog toga se FIFA igra više na zapadu, gde je standard takav da im ne predstavlja problem da izdvoje sto dolara kako bi kupili poene.

WESG je ponudio EA Sportsu da njihova FIFA bude zastupljena na turnirima. Oni su ih odbili, jer su ove godine uveli Ligu Šampiona, pa ih nije zanimalo da i ovo sponzorišu. Međutim, organizatori WESG-a su vrlo zadovoljni kako je sve ispalo sa PES-om i veruju da će sledeće godine biti još bolje.


Srbija — zemlja esportsa

Imati toliko igrača na tako velikom turniru sigurno je stvar za ponos. Međutim, kako se Srbi zaista nose sa gejmerima iz regiona i sveta?

- Što se tiče PES-a stvarno imamo dobre igrače. Tu je Stefan Slavković iz Kragujevca, sa kojim sam se borio i u kvalifikacijama za WESG i u Zagrebu. Presudile su sitnice i oba puta sam imao malo više sreće.

Što se tiče drugih esportova, u Kini sam upoznao momke iz ekipe Valiance, koja igra CS:GO. Oni dosta ozbiljno igraju i praktično im je to zanimanje. Za CS:GO su, inače, mnogo veće nagrade na turnirima, pa je i konkurencija mnogo jača. Zato je njihov uspeh stvarno veliki.

Da neko interesovanje države postoji za esports pokazuje i činjenica da je Ministarstvo omladine i sporta učestvovalo u omogućavanju kvalifikacija za WESG. Neke igre — League of Legends, Dota 2 i CS:GO su deo Esports Balkan lige. Odnedavno LoL je dobio i nacionalnu ligu, a kanal Sport Klub je uveo i prenose LoL-a.

Dakle, interesovanje za esports se širi, a nove prilike se stvaraju. Međutim, da li je moguće živeti od igranja video igara u Srbiji?

- Zavisi od igre do igre. Na primer, na WESG-u je nagrada za prvo mesto u Hearthstone-u bila 100.000 USD, u StarCraftu 150.000, a za CS:GO čak 500.000. Za PES nagrada je 30.000 USD.

Što se tiče regiona, nagrada na regionalnom turniru PES-a u Zagrebu je bila 800 EUR. Nacionalna liga u PES-u ne postoji, iako je bilo priče o tome. Spominjalo se da će naša fudbalska Superliga da napravi takmičenje gde bi svaki klub imao svog igrača, ali to je ostalo samo na priči.

Tako da momci iz Valiance-a mogu da žive od igranja CS:GO. Ja radim u Prvoj Iskri u Bariču, u proizvodnji eksploziva, pa onih osam sati koje ja provedem u firmi, oni provedu ozbiljno trenirajući. U firmi stvarno imaju mnogo razumevanja za mene, ali ja opet moram da trošim svoje dane da bih išao na turnire koji dolaze - kaže Marko Roksić.

Princip da veliki klubovi, pa čak i pojedini fudbaleri, imaju svoje esport igrače, u svetu se već uveliko primenjuje. Na primer, Mesi ima igrača koji igra PES za Barselonu.

- Recimo, napravljena je liga u kojoj učestvuju Nant, Seltik, Boavista, Monako, Šalke i Barselona. Svaki klub ima svog PES igrača i svake tri, četiri nedelje se organizuju gostovanja gde, na primer, neko iz Francuske putuje u Barselonu. Sada je u planu da to preraste u ozbiljnu ligu.

Kod nas su to realno u mogućnosti da urade Partizan i Crvena zvezda, ali za sada nema ništa od toga. Video sam da neki igrači igraju FIFU za Zvezdu, jer su ove godine ušli u Ligu šampiona, ali se sa PES-om za sada ništa ne dešava.


Budućnost gejming industrije u Srbiji

Marko je posle uspeha u Kini počeo da dobija niz ponuda za turnire i lige. Prvo sa Stefanom Slavkovićem putuje na turnir u Portugalu, a onda idu i na još jedno takmičenje u Kini. Između ostalog, Marko je dobio i ponudu da igra profesionalno na Tajlandu. Ove godine to nije izvodljivo, jer su ograničeni samo na azijske igrače, ali već od sledeće bi stvari mogle da se promene.

Međutim, iako jesu lepe tropske plaže, iako jeste zanimljiva egzotična kultura, u idealnom slučaju bi Marko iste uslove dobio i u Srbiji.

- Esports je veoma popularan u svetu. Najveće turnire prate milioni ljudi. Uslovi u Kini su bili neverovatni i očigledno je da su ogromne pare uložene u to. Da oni nešto ne dobijaju za uzvrat, u vidu pregleda i promocije države, sigurno ne bi toliko ulagali.

Budući da je gejming industrija po profitu već premašila i filmsku industriju nije teško zaključiti da je ovo nešto u šta svakako ima smisla ulagati. Kao što je Startit više puta pisao, osim igrača, Srbija ima i vrlo ambiciozne, zanimljive i uspešne developere.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.