NavMenu

Raspisan tender za rekonstrukciju Pobednika, rok za prijave 28. maj

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2019. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
Poslednja 3D merenja pokazala su da se čuveni spomenik Pobednik na Kalemegdanu "nakrivio" za još jedan centimetar, te je sada nagnut 31cm u jednu stranu. Osim toga, utvrđena su brojna oštećenja, a sada je već izvesno da će deo kamenog postolja biti zamenjen, zbog veoma lošeg stanja.

Ovo je, između ostalog, jedan od glavnih razloga zašto je Grad Beograd i zvanično raspisao tender za rekonstrukciju i restauraciju Pobednika. Tender je otvoren do 28. maja, a rok za završetak radova biće šest meseci od uvođenja izvođača u posao, što znači da bi jedan od simbola Beograda trebalo da bude u novom ruhu do kraja 2019. godine.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, zaključak Građevinskog fakulteta je da je reč o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja.

- Oštećene i neupotrebljive komade isklesati od kamena koji mora biti najsličnije boje, vrste, kvaliteta i veličine kao postojeći. Oštećene i neupotrebljive kamene blokove zameniti drugim koji po petrološkim karakteristikama, dimenzijama, načinu obrade, sastavu i boji moraju biti sasvim prilagođeni originalnim koji se menjaju - stoji u zvaničnoj dokumentaciji.

Inače, cela operacija skidanja Pobednika sa postolja biće veoma delikatna. Naime, u tu svrhu biće angažovana auto-dizalica koja ne sme da bude teža od 18 tona, koliko iznosi nosivost nedavno rekonstruisanog mostića kod Sahat kule, kojom će vozila morati da prolaze kako bi stigla do Pobednika.

Takođe, neophodno je izvršiti zaštitu ploča koje se nalaze oko spomenika, kako ne bi bile uništene od težine mehanizacije. Neke će biti zaštićene, a neke privremeno i skinute dok traju radovi.

Spomenik Pobednik podsetimo, podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Više detalja o tenderu pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.