NavMenu

Uvedena nova metoda u dijagnostici bolesti srca u Srbiji - Adenozinski stres test na magnetnoj rezonanci

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2019. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U Kliničkom centru Srbije, u saradnji Centra za radiologiju i magnentnu rezonancu i Klinike za kardiologiju, urađena je nova dijagnostička procedura prvi put u Srbiji - adenozinski stres test na magnetnoj rezonanci.

Uvođenje ove procedure proširiće značajno mogućnosti da se na vreme otkriju bolesnici kod kojih se sumnja da imaju ishemijsku koronarnu bolest. Sa druge strane, uz pomoć ove procedure, na neinvazivan način se procenjuje stepen koronarne lezije, a time se unapređuje lečenje bolesnika koji već imaju poznatu koronarnu bolest. Proceduru su uradili Prof. dr Ružica Maksimović i doc. dr Gordana Krljanac, sa timom saradnika, navodi se u saopštenju KCS-a.

Pacijentkinja stara 55 godina je imala atipične anginozne tegobe. Od faktora rizika za koronarnu bolest je navela hipertenziju i hiperlipidemiju uz diskretne EKG i ehokardiografske promene. Međutim, urađen test fizičkim opterećenjem uz elektrokardiografsko i ehokardiografsko praćenje, u dva navrata, nije ukazivao na jasne znake ishemijske bolesti i nije bilo razlike u odnosu na promene u miru.

Od strane bolesnice nije postojala motivisanost za invazivne dijagnostičke metode (selektivnu koronarografiju). Bilo je važno dokazati koronarnu bolest što je pokazano adenozinskim stres-testom na magnetnoj rezonanci. Dokazana je smanjena miokardna perfuzija u bazalnom segmentu donjeg zida, bez fibroze, čime je isključen predhodni infarkt miokarda kao i drugi uzroci fibroze/nekroze u miokardu. Ovi rezultati su od velikog kliničkog značaja, dokazali su koronarnu bolest po tipu stabilne angine pektoris. Bolesnica je upućena na koronarnu angiografiju radi utvrđivanja lokalizacije i stepena koronarne lezije i prevencije akutnog infarkta miokarda.

Test je preporučen od Evropskog kardiološkog udruženja i u najvećoj je klasi preporuka za lečenje stabilne koronarne bolesti kao i u preporukama za miokardnu revaskularizaciju. Za razliku od drugih neinvazivnih metoda (PET, SPECT), u testu miokardne perfuzije magnetnom rezonancom, bolesnik se ne izlaže jonizujućem zračenju. Prema sprovedenim studijama, test je superiorniji u odnosu na SPECT za postavljenje dijagnoze ishemijske bolesti, pogotovo kod bolesnika sa višesudovnom koronarnom bolešću, kao i kod dijabetičara.

Adenozinski stres test na magnetnoj rezonanci se koristi za otkrivanje prisustva ishemije koja može biti uzrokovana suženjem na koronarnoj arteriji kod bolesnika koji imaju bolove u grudima i faktore rizika za koronarnu bolest. Ako se otkrije ishemija, bolesnik se upućuje na selektivnu koronarnu angiografiju ili MDCT angiografiju. Ovaj test je takođe indikovan za procenu stepena stenoze u jednosudovnoj ili višesudovnoj koronarnoj bolesti koja je od ranije poznata i opisana na selektivnoj koronarnoj angiografiji i/ili MDCT angiografiji. Uz pomoć ovog testa se određuje značajnost stenoze na osnovu koje se dalje planira revaskularizacija, ili perkutanom koronarnom angioplastikom, ili bajpas operacijom.

Adenozinski stres test na magnetnoj rezonanci je neinvazivan, bezbedan, dobro se toleriše. Kontraindikovan je kod bolesnika sa teškim stepenom astme, poremećajem srčanog provođenja (AV blok II i III stepena), kao i u ranoj fazi infarkta miokarda (u prva dva dana), saopštio je KCS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.