NavMenu

I Kinezi hoće da grade beogradski metro - Potpisan Memorandum Srbije, Beograda i kineske kompanije

Izvor: Blic Sreda, 24.04.2019. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je više zaključaka među kojima i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije Power Construction Corporation of China, u vezi sa realizacijom projekta beogradski metro.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Memorandumom o razumevanju se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Srbiju.

E sad, ostaje malo nejasno da li to znači da su Kinezi sada u prvom planu kada je izgradnja BG metroa u pitanju, iako su za ovaj posao do sada najviše bili zainteresovani Francuzi, na čiju se Studiju izvodljivosti čeka godinama, ali i Rusi.

Podsetimo, prva linija metroa trebalo bi da ide od Makiškog polja (Železnik) do Mirijeva i to preko Banovog brda, Sajma, Savskog trga, Trga republike, Pančevačkog mosta... Poslednje procene govorile su da bi ona trebalo da košta 1,3 mlrd EUR.

Prema ranijim najavama čelnika Beograda izgradnja metroa trebalo bi da počne tokom 2020. godine, a Beograđani bi se na ovaj način prevozili sa jednog na drugi kraj prestonice već 2022.

U ovom trenutku, ovi datumi su prilično nerealni pošto još nije završena ni Studija izvodljivosti, a tek je u toku tender za snimanje terena prve trase BG metroa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.