Izvor: eKapija | Utorak, 23.04.2019.| 18:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje - "Od deponije do parka"

Ilustracija (Foto: g-stockstudio/shutterstock)
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i ambasador kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin su 22. aprila, povodom Dana planete Zemlje, u Supernatural parku na Adi Huji, simbolično posadili autohtone bele vrbe i prisustvovali formiranju "Medenog vrta", u okviru završnog dela projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje.

Govoreći o projektu zaštite životne sredine na Dunavu, koji je, kako je kazao, naša glavna karika sa Evropom, Trivan je rekao da je potrebano da takve projekte svetske konkurentnosti društvo i valorizuje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- Projekat revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje "Od deponije do parka" proglašen je jednim od 25 najboljih evropskih projekata i značajan je kako za Beograd, tako i za Srbiju, jer je Ada Huja deo ekološki važnog područja "Ušća Save u Dunav" - rekao je Goran Trivan na beogradskoj Adi Huji.

Početak pošumljavanja nekada devastiranog područje na Adi Huji, kakvo je bilo do 2012.godine, pokazuje kako je istakao Trivan, koliko je važna ljubav prema prirodi koja je neodvojiva od ljubavi prema Srbiji. On je podsetio da Srbija spada među 40 zemalja sveta po bogatstvu biodiverziteta i da je planetarno važno da se sačuva biljni i životinjski svet. Ukazao je da kada šume nestanu, nestaju i pluća i da je zato vredno ovo što se radi na Adi Huji jer predstavlja svojevrstan kiseonik za Beograd.

Istovremeno, ukazao je da dok se rukavac Ade Huje ne sredi, dok se u dogledno vreme ne napravi sistem za preradu otpadnih voda, ovo područje neće završiti svoju misiju.

- Prioritet Ministarstva je prerada otpadnih voda. Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda - naglasio je Trivan.

Švedski ambasador Jan Lundin obećao je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Srbiji u ekološkim pitanjima i izazovima u dostizanju evropskih standarda kroz Poglavlje 27. Sa Srbijom će, kako je kazao, raditi zajedno na svim problemima, uključujući i problem divljih deponija.

- Jedna trećina švedske pomoći Srbiji ići će na projekte održivog razvoja. EU ima visoke zahteve i to je dobro, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju na tom putu - rekao je ambasador Lundin.

On je imao poruku i za građane Srbije:

- Ne treba čekati srpsku ili švedsku vladu, već mora da postoji inicijativa i iz udruženja, lokalnih zajednica, nevladinog sektora.

Kako je rekao ambasador Lundin, društvo u kome svi pomažu i rade na reformama, korisno je po svoje građane.

Kroz aktivnosti projekta koji realizuje udruženje Super Natural u saradnji sa Opštinom Palilula, Sekretarijatom zaštite životne sredine Grada Beograda i brojnim građanskim inicijativama, od početka godine posađeno je 400 sadnica autohtonog drveća, vraćena je šuma na špic Ade Huje i revitalizovano 12 hektara šumskog staništa, čime je biodiverzitet značajno povećan. Formiranje "Medenog vrta", sa stotinama sadnica lavandi, ruzmarina, žalfije, pomoći će pčelama, koje su važna karika u ekosistemu, da očuvaju staništa i da se tako povrati ekološka ravnoteža i podstakne biodiverzitet parka.

Ada Huja, a posebno njen špic, deo je područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA - Important bird area), kao i područje od međunarodnog značaja za biljke (IPA - important plant area). Ada Huja je deo ekološki značajnog područja "Ušće Save u Dunav", ekološke mreže Republike Srbije i potencijalno područje evrospke ekološke mreže NATURA 2000.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.