NavMenu

Projekat "Probudi Dunav" za razvoj nautičkog saobraćaja i turizma - Najatraktivnija pristaništa u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2019. 18:39
Komentari
Podeli
Vuk PerovićVuk Perović
Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije predstavila je nastavak rada na projektu "Probudi Dunav" čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje 11 autentičnih gradova: Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac, Kostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Karlovce, Apatin, Banoštor.

Ovom prilikom, prezentovani su glavni ciljevi, planovii aktivnosti koje će biti sprovedeni u okviru projekta, iskoristivosti autentičnih potencijala koje nudi Dunavski region Srbije, kao i dosadašnji rezultati rada Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

- Već četvrtu godinu zaredom, podaci Agencije pokazuju značajna povećanja u teretnom saobraćaju i rekordne količine pretovarenog tereta. U pretohodnoj godini, na rekama u Srbiji, pretovareno je 11,8 miliona tona, odnosno 11,5% više u odnosu na 2017. godinu - rekao je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

Kako je istakao, međunarodni putnički saobraćaj, iz godine u godinu, beleži stabilan trend rasta. Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone, na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo je 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći je za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

- Beograd je, i dalje, stranim turistima najatraktivnije međunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu. Prošle godine, otvorili smo pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji - istakao je Perović.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture istakao je da je to ministarstvo uvrstilo investicije u vodni saobraćaj u novi investicioni ciklus u infrastrukturu.


- Trenutna vrednost ulaganja u projekte je 205 mil EUR, a do kraja godine očekuju se i dodatna ulaganja u vodni saobraćaj. Pored projekata unapređenja lučke infrastrukture i plovnih puteva u Srbiji, Ministarstvo će posebnu pažnju posvetiti obnovi domaće flote - najavio je Kovačević.

Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji. Na taj način, podstiče se povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti.

Cilj Agencije jeste da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta među lidere u putničkom saobraćaju. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekomonskog razvoja lokalnih samouprava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.